woensdag 15 maart 2023

Ernesto Che Guevara • 16 maart 1967

Ernesto Guevara (1928-1967) hield tijdens de laatste elf maanden van zijn leven een dagboek bij. Het is in het Nederlands gepubliceerd als Boliviaans dagboek (Vertaling: Tineke Hillegers-Zijlmans en Frieda Kleinjan-van Braam).

15.3.67 We zijn de rivier overgestoken, dat wil zeggen, alleen de hoofdmacht. Rubio en de Dokter kwamen ons helpen. We hoopten bij de monding van de Nacahuasu te komen maar we hadden drie mannen bij ons die niet konden zwemmen en we hadden een zware bepakking. De stroom dreef ons een kilometer af. We konden het vlot niet meer gebruiken om over te steken zoals we van plan waren geweest. We zijn alle elf aan deze kant van de rivier gebleven en morgen zullen we weer aan de gang gaan met de Dokter en El Rubio. We schoten 4 sperwers voor ons diner dat beter was dan we gedacht hadden. Alles is nat geworden en het weer blijft regenachtig. Het moreel van de mannen is laag. Miguel heeft gezwollen voeten. Een paar anderen ook.

16.3.67
We hebben besloten het paard op te eten want de zwellingen nemen alarmerende vormen aan. Miguel, Inti, Urbano en Alejandro vertonen meerdere gezwollen plekken. Ik ben erg verzwakt. We hebben een fout in onze berekening gemaakt. We dachten dat Joaquín over zou steken maar dat is niet gebeurd. De Dokter en EI Rubio hebben geprobeerd om terug te gaan om ze te helpen, maar ze werden stroomafwaarts meegesleurd en verdwenen uit het gezicht. Joaquín vroeg toestemming ze achterna te gaan, die ik hem gaf, maar hij raakte ze kwijt toen hij de stroom afzakte. Ik stuurde Pombo en Tuma om hen terug te halen. Joaquin heeft hen niet gezien; hij kwam pas vanavond terug. Na 17.00 uur hadden we een feestmaal van paardevlees. Morgen zullen we er ongetwijfeld de gevolgen van ondervinden. Volgens mijn berekening moet Rolando vandaag in het kamp zijn aangekomen. We ontcijferden boodschap nr 32 waarin de komst vermeld werd van een Boliviaan die zich kortgeleden heeft aangesloten, en van een lading glucantine, een middel tegen parasieten, dingen die we tot nu toe niet hadden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten