donderdag 16 maart 2023

Ernesto Che Guevara • 17 maart 1967

Ernesto Guevara (1928-1967) hield tijdens de laatste elf maanden van zijn leven een dagboek bij. Het is in het Nederlands gepubliceerd als Boliviaans dagboek (Vertaling: Tineke Hillegers-Zijlmans en Frieda Kleinjan-van Braam).

17.3.67
Weer een tragedie nog voordat we zelfs maar begonnen zijn met de strijd. In de loop van de morgen kwam Joaquín; Miguel en Tuma waren hem gaan halen. Ze hadden een paar mooie stukken vlees meegenomen. De overtocht is slecht verlopen. Ze konden het vlot niet in hun macht houden. Het was de Nacahuasu afgedreven tot het in een draaikolk raakte en, volgens hen, een paar keer was omgeslagen. Het uiteindelijk resultaat was het verlies van een paar rugzakken, bijna alle patronen, 6 geweren en een man: Carlos. Hij was met Braulio in de draaikolk geraakt maar hij had geen geluk gehad. Braulio slaagde erin de oever te bereiken en zag dat Carlos werd meegesleurd zonder iets te kunnen doen. Joaquín was al eerder vertrokken met z'n mannen en heeft het niet zien gebeuren. Carlos beschouwden we als de beste Boliviaan van de achterhoede wegens zijn serieuze karakter, zijn discipline en zijn enthousiasme.
De wapens die we verloren zijn: de Brno van Braulio; twee M1's van Carlos en Pedro; 3 Mausers van Abel, Eusebio en Polo. Joaquín meldde dat hij El Rubio en de Dokter aan de andere oever had gezien en dat hij hen order had gegeven om een vlotje te maken en terug te komen. Om 14.00 uur verschenen ze met het verslag van hun wederwaardigheden en moeilijkheden. Ze hadden praktisch geen kleren meer aan hun lijf en El Rubio was zelfs z'n laarzen kwijt geraakt. Hun vlot was in de eerste draaikolk al uit elkaar geslagen. Ze waren op ongeveer dezelfde plek aan land gekomen als wij. We hebben afgesproken om morgenochtend vroeg op te breken. Joaquín zal tegen 12 uur vertrekken. Morgen hoop ik in de loop van de dag nieuws te krijgen. Het moreel van de mannen van Joaquín lijkt goed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten