• Jan Terlouw (1931) is een Nederlandse schrijver en voormalig politicus. In het najaar van 2004 hield hij op verzoek van uitgeverij De Prom een 'herfstdagboek' bij, dat is gepubliceerd als Achter de barricaden.
Zondag 3 oktober
Vanavond na Netwerk keken Alexandra en ik elkaar aan met een blik van opperste verbazing. Hadden we dit echt gehoord? Hadden werkelijk mensen van wie we de verstandelijke vermogens toch redelijk hoog aanslaan, Ruud Lubbers, Boris Dittrich, Femke Halsema, en anderen, ervoor gepleit om Anne Frank postuum het Nederlanderschap te verlenen? Stellen deze mensen zich voor dat Anne daar in het hiernamaals op zit te wachten, om vervolgens een lange neus te trekken tegen haar ook al lang geleden gestorven familieleden? Of zouden vader en moeder Frank en zusje Margot ook alsnog Nederlander worden? En al die andere gevluchte Duitse Joden dan, wie in 1941 de Duitse nationaliteit was ontnomen?
Zou Anne het niet veel belangrijker hebben gevonden dat het Nederlanderschap werd verleend aan onze goede vriend Xiang Wei, een asielzoeker die vanwege de studentenopstand in 1989 ernstig is mishandeld, en die al dertien jaar probeert in ons land vaste grond onder de voeten te krijgen? Is Anne niet van de hele wereld? Is haar boodschap niet dat alle onderdrukking moet stoppen, waar dan ook? Wat bezielt die politici? Willen ze vastleggen dat Anne van ons is, om er de aandacht van af te leiden dat we nog altijd geen generaal pardon willen verlenen aan mensen die al vijf jaar of meer proberen hier te mogen blijven?
We keken elkaar aan. Hadden we iets gemist? Zagen we iets over het hoofd? Je mag toch niet aannemen dat dit als brevet van domheid voor de kiezers was bedoeld?
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten