zondag 8 december 2013

Jules en Edmond de Goncourt -- 9 december 1859

9 december
Toen wij twee dagen geleden naar het museum gingen om toestemming te vragen voor het graveren van Watteau's L'Assemblee des Musiciens chez Crozat, vertelde Chennevières dat het museum nu al een week lang in rep en roer was vanwege een tekening van Moreau, La Revue du Roi, die ze uit geldgebrek niet hadden kunnen kopen. Reiset wil ons met alle plezier het adres geven.
Wij snelden naar rue des Bourbonnais 13. Daar werden we in een klein kamertje gelaten, met een kachel die vóór een tafel stond, waar een kind op zat van een paar maanden oud, - een armoedig atelier waar grote hoeveelheden hemden werden gemaakt. Een vrouw zat bij een lamp te werken. Wij vroegen of wij de tekening mochten zien; van onder de tafel haalde de vrouw een map tevoorschijn, die in een doek was verpakt, en daar was de Moreau, de beroemde Moreau, La Revue du Roi, de beweging van de wind, het huis van de koning, de koning zelf, de Zwitserse artillerie, de rijtuigen, de eigenaardige figuren die met geweerkolven werden teruggedrongen, de microscopisch kleine soldaten, de lange rij bomen van de plaine des Sablons.
Wij vroegen naar de prijs: duizend frank. En op het museum hadden ze ons gezegd driehonderd! En toen wij dit laatste bedrag boden, ontnam een koel 'Laat de heren even uit', dat de vrouw tegen een klein meisje sprak, ons iedere hoop en deed ons met een droge keel, als na een grote emotie, de armoedige trap afdalen.
De volgende dag boden wij de echtgenoot, de man van het stel, vierhonderd frank, om onszelf het idee te geven dat we er alles aan hadden gedaan. 's Avonds kwamen de man, de vrouw, en zelfs het kind op de arm van de vrouw, ons de tekening brengen, waarop wij niet meer hadden gehoopt, en die wij 's avonds bleven bekijken, koortsachtig, als spelers die de hele nacht aan de speeltafel hebben doorgebracht.


Edmond de Goncourt(1822-1896) en Jules de Goncourt (1830-1870) waren Franse schrijvers en critici, en initiatiefnemers van de zeer prestigieuze Prix Goncourt. Ze hielden samen een (inmiddels zeer beroemd) dagboek bij, dat Edmond na de dood van Jules in zijn eentje voortzette.

Ets van Jacques-Philippe le Bas naar bovengenoemde tekening van Moreau (?).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten