zondag 2 augustus 2020

James Boswell • 3 augustus 1763

James Boswell (1740-1795) verbleef in 1763-1764 in Nederland, om er te studeren in Utrecht. Hij leerde er Belle van Zuylen kennen, met wie hij zeer goed bevriend raakte, maar Boswell zag af van een huwelijk. Alle brieven en dagboekfragmenten uit deze periode staan hier. Uit: Boswell en Holland (brieven en dagboekfragmenten, vertaling Jan Pieter van der Sterre).

woensdag 3 augustus. 
Ik had moeten melden dat ik maandagavond, toen ik de Strand insloeg, op mijn schouder werd getikt door een mooi, fris meisje. Ik ging met haar mee naar huis. Ze was een officiersdochter, geboren op Gibraltar. Ik kon geen weerstand bieden aan het verlangen van haar te genieten. In een dergelijke situatie, als de vrouw al verdorven is, moet stellig minder zwaar aan deze misdaad worden getild, ofschoon onwettige liefde vanuit strikt moreel gezichtspunt altijd verkeerd is.
Vannacht ben ik weer opgebleven, maar dat doe ik niet meer, want ik was vandaag erg suf en had een soort koortsige hoofdpijn, 's Avonds soupeerden Johnson en ik in The Turk's Head.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten