donderdag 22 juli 2021

Adviseur, 48 jaar - Overijsel • 23 Juli 1941

• Adviseur, 48 jaar - Overijsel. Uit: Dagboekfragmenten 1940-1945, geselecteerd door T.M. Sjenitzer-van Leening

Zie voor meer informatie over de V-acties hier en hier.

KLIK HIER VOOR 24 JULI..

23 Juli 1941
- De mop van den V-veldslag is er geloof ik in ons dorp al zoo'n beetje af, maar ik hoor dat er in de afgeloopen nachten veel bedenkelijker letters en opschriften op de straten zijn geverfd. Men heeft zelfs doodskoppen moeten wegpoetsen, en die waren zeer zeker niet bedoeld als een spontane hulde aan de Sicherheits-polizei (ik heb je al eens verteld dat die menschen ook zoo'n griezelig embleem op hun pet dragen). Men beweert zelfs van een heel geraamte, maar dat geloof ik niet - welke dorpsbewoner zou nu een geraamte kunnen teekenen dat een beetje op een geraamte lijkt?
Nu evenaren die letters nog lang niet de inscripties die ik een paar weken geleden in Almelo in een urinoir zag - waarbij allerlei met name genoemde personen met den dood bedreigd werden - maar O.B. en OZO zijn in deze tijden al erg genoeg. OZO beteekent niet alleen oost-zuid-oost, maar het is ook het volstrekt niet geheime codewoordje voor ‘Oranje zal overwinnen’. De Duitschers zien dat niet graag; het is niet in overeenstemming met de voorwaarden der capitulatie, die volgens de bepalingen der Haagsche Conventie stipt loyaal moeten worden nagekomen. O.B. beteekent behalve ‘Omzetbelasting’ tegenwoordig ook ‘Oranje Boven’, en onder de kinderen - de rijpere jeugd daaronder begrepen - is het een groet, die algemeen ingang heeft gevonden; dat gaat dan gepaard met het opsteken van twee vingers van de rechterhand, die samen de letter V heeten te vormen.
Inderdaad, het is allemaal vrij kinderachtig, en ik geloof dat het gauw uit zou zijn als de Duitschers het maar heel eenvoudig toelieten.

We hebben vandaag ons Rotterdamsche kind gekregen. Het is een tienjarig meisje met name Riekje Schouten. Over enkele dagen hoop ik een verklaring omtrent haar af te leggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten