zaterdag 31 juli 2021

Louis Tas (Loden Vogel) • 31 juli 1971

Louis Tas (1920-2011) publiceerde onder het pseudoniem Loden Vogel Dagboek uit een kamp, over zijn ervaringen in Bergen-Belsen. Na de oorlog werd hij een bekende Amsterdamse psychoanalyticus, die veel kunstenaars en acteurs onder zijn clientèle had. Interview. Hieronder een fragment uit een veel later dagboek, opgesteld tijdens een fietstocht door Oostenrijk.

31-VII-1971
Verse vruchten heeft hier niemand!
Laten we, wachtend op de ham and eggs, even de kaart bekijken. KREMS a/d Donau is nog ±20 km. en Wenen ligt meer dan 55 km. achter me. Half twee, was om kwart over negen al bij B. weg. (gesupr.*)
Het fraaie franse mes is weg. Ik kocht een primitief oostenrijks. Het houten handvat is met waterverf paars geverfd.
Het hele klotecongres door scheen de zon en nu is hij weg. (gesupr.*) Wel viel het me op, toen gisteren Anna Freud het congres samenvatte met een inderdaad meesterlijk verhaal over agressie (o.a. gaf ze het geheel op er een ontwikkeling in fasen, analoog aan die van de libido aan toe te kennen!) hoe (gesupr.*) daar met een vertederd bewonderende glimlach naar zat te luisteren.
Ik vroeg me af of ik niet psychologisch veel mis door dit gebrek aan hero-worship.
Maar hij shipt wel wor waar hij er beter van kan worden.
Eigenlijk is dit een wetenschappelijk nihilisme met een au fond neerbuigend soort persoonlijkheidsverheerlijking.
(gesupr.*)

KREMS - zelfde dag 6 uur
‘Durch dieses Tor zog das K.U.K. Infanterie Regiment 84 am 6 August 1914 nach 19jährigen Aufenthalte in Krems für Heimat und Vaterland in den Groszen Krieg’.
Daar het station nu de andere kant uit ligt, moeten ze daarna met een grote boog terug zijn gelopen naar de klaarstaande goederenwagons, of misschien toen nog personenwagens.
Vandaag zijn de astronauten op de maan bezig, als ik geen catastrofebericht heb gemist, maar de grosze Krieg was onverbiddelijker voor mensen dan de maan, hoewel die vlak bij de plek waar ze landen bergen heeft van 4000 meter hoog.
Heb enkele malen de Donau gezien, een zeer snel stromende vrij smalle rivier, die tè vervuild schijnt om in te zwemmen.
Je bent in een paar uur met de stroom mee in Wenen, maar wat zou ik daar.
Het hotel hier heeft, zoals de Fransen al opmerkten, iets meridionaals.
De meeste Oostenrijkers die ik zie, zijn van gedrochtelijke bouw.


(gesupr.*): Uit deze aantekeningen zijn op de met ‘gesupr.’ aangegeven plaatsen opmerkingen weggelaten waarvan het weergeven hetzij tegen mijn belang indruist, hetzij een schending van in mij gesteld vertrouwen zou inhouden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten