zaterdag 31 juli 2021

Abraham Rutgers van der Loeff • 1 augustus 1854

Abraham Rutgers van der Loeff (1808-1881) was predikant te Noordbroek, Zutphen en Leiden. Zijn dagboeken staan hier online. Hieronder zijn dagboekaantekeningen over de kraamdood van Koosje, de echtgenote van zijn oudste broer Manta .

zaterdag 29 juli 1854
Heden morgen werden wij te 11 uur verschrikt door een telegrafisch berigt uit s Hertogenbosch met verzoek dat ik onmiddellijk zou overkomen. Daar wij de vorige dag de tijding ontvangen hadden van Koosjes bevalling stelden wij ons terstond het ergste voor. Ik ging op de middag trein naar Rotterdam, haalde daar savonds Muurling van de Haagsche trein af en besloot sanderedaags met de 8 uur boot te vertrekken.

zondag 30 juli 1854
Breukelman bij wien ik gelogeerd had, bragt mij op de boot. Te s Hertogenbosch komende, vond ik mijn vrees maar altezeer verwezenlijkt. Vrijdag was de lieve Koos bezweken. Allen waren in de bitterste droefheid gedompeld. Gelukkig dat ik er was om den goeden broeder wat op te beuren en te versterken, dat ook nog al gelukte.

maandag 31 juli 1854
Wij moesten heden de begrafenis reeds hebben, een zware dag.

dinsdag 1 augustus 1854
Langzaam kruipen de uren voorbij. Nogtans houdt Manta zich kloek en bedaard. Veel stichtelijke gesprekken vloeijen natuurlijk uit dit sterfgeval plaats. De deelneming is algemeen en groot.

woensdag 2 augustus 1854
Manta's verjaardag. Ach hoe treurig zijn heden de herinneringen aan vroeger gemaakt maar verloren geluk. Ik ging heden eens met hem en de jongens wandelen naar Vught.

donderdag 3 augustus 1854
Vele visites ontvangen en allerlei noodwendige dingen met den arme broeder geregeld.

vrijdag 4 augustus 1854
Een tourtje met hem gemaakt naar Oirschot. De Heer vd Burg was uit. Mevrouw ontving ons met deelnemende vriendelijkheid.

zaterdag 5 augustus 1854
Gewerkt voor morgen als wanneer het kindje zal gedoopt worden.

zondag 6 augustus 1854
De plegtigheid had heden onder veel tranen plaats. Alles liep goed af en Manta gevoelde zich daarna kalmer. ( Ik preekte: lijden en verheerlijking!)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten