vrijdag 10 juli 2020

Jan Bouwer • 11 juli 1944

• De Nederlandse journalist Jan Bouwer zat tijdens de bezetting door de Japanners ondergedoken in Bandoeng. Zijn dagboek uit die tijd is gepubliceerd onder de titel Het vermoorde land.

Dinsdag, 11 juli [1944]
We hebben drie dagen luchtbeschermings-oefeningen achter de rug. Ik kan na al die oefeningen nog geen enkele verbetering in de organisatie van de dienst ontdekken. Ik zou haast zeggen, dat het steeds beroerder gaat. Alleen het aantal schreeuwende en scheldende Indonesische L.B.D.-ers neemt met iedere oefening toe. De bevolking loopt rustig door het alarm heen. De periodieke beproeving van de sirenes zal voortaan niet meer op de 10e, maar op de 8e - 'Hari Pembangoenan Asia Raya' (Dag van Ontwaking van Groot-Azië) - plaatshebben om twaalf uur 's middags.
Eendeëieren worden gedistribueerd. Eén ei per persoon per week, tegen de officiële prijs van 7 cent. Op de pasars (markten) kosten de eendeëieren al 20 cent per stuk en de pasar-politie - de z.g. 'prijscontroleurs' - doen er niets tegen. In feite zijn zij er niet om de consument te beschermen tegen afzetterij en zwarte praktijken van de handelaren, maar om de verkopers te beschermen tegen pingelen door de consumenten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten