zondag 26 januari 2020

Lord Byron • 26 januari 1821

George Gordon Byron (1788–1824), beter bekend als Lord Byron, was een Engels schrijver en dichter. Byrons reputatie berust niet alleen op zijn geschriften, maar ook op zijn leven vol aristocratische excessen, enorme schulden en talrijke liefdesaffaires. Lady Caroline Lamb noemde hem "mad, bad, and dangerous to know". Zijn brieven en dagboeken zijn integraal gepubliceerd.  De Nederlandse vertaling verscheen in Brieven en dagboeken (vertaald door Joop van Helmond). Het fragment hieronder komt uit een brief die hij schreef aan zijn vriend Francis Hodgson.

26 januari, 1821
Mooie dag – een paar wolkslierten leken voorboden van verandering, maar de lucht is helder. Paard gereden – geschoten – goed pistoolwerk. Op de terugweg ben ik een oude man tegengekomen. Liefdadigheid – heb voor een shilling mijn verlossing dichterbij gebracht. Als die te koop zou zijn, heb ik mijn medemensen in dit leven meer gegeven – soms voor ondeugd, maar, zo niet vaker, dan toch aanzienlijker, voor deugd – dan ik nu bezit. Ik heb in mijn leven een maîtresse nimmer zo veel gegeven als ik soms aan een arme man in oprechte nood heb gegeven; – maar wat maakt het uit.[...]
Kwam op de terugweg, op de brug bij de molen, een oude vrouw tegen. Ik vroeg naar haar leeftijd – ze zei ‘Tre croci’. Ik vroeg mijn staljongen (hoewel ik zelf een behoorlijke Italiaan ben) wat die drie kruisjes van haar betekenden. Hij zei, negentig jaar, en dat ze er nog vijf bovenop moest doen! Ik heb het drie keer herhaald – om er zeker van te zijn – vijfennegentig jaar!!! – en toch was ze nog heel actief – verstond mijn vraag, want ze gaf er antwoord op – zag me goed, want ze kwam naar me toe; en zag er niet afgetakeld uit, zij het wel getekend door de jaren. Heb haar gezegd dat ze morgen bij me moest komen, dan zal ik haar eens nauwkeurig opnemen. Ik ben dol op fenomenen. Als ze echt vijfennegentig jaar oud is moet ze zich Kardinaal Alberoni herinneren, die hier afgezant is geweest.


Lord George Gordon Byron (1788-1824) geldt als de verpersoonlijking van de romantische mythe. Tijdens zijn korte, stormachtige leven draaide de wereld even niet om haar eigen as maar geheel en al om hem. Byron schreef zoals hij leefde: rusteloos, in gedreven haast, en achteloos geniaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten