dinsdag 9 september 2014

Mischa de Vreede -- 10 september 1983

• De Nederlandse schrijfster Mischa de Vreede (1936) hield in september 1983 een 'Hollands Dagboek' bij voor NRC Handelsblad. Ze doceerde toen Nederlands aan de universiteit van Ann Arbor, in Michigan.

Zaterdag
32 graden celsius; sloom weer. Ontbijt weer eens op eigen wijze: pot vol thee met twee toastjes. Voor de verandering ga ik ermee op de porch zitten. Horregaas scheidt me van welige natuur. De wasbeer-in-residence nog niet gezien, wel al een schildpad die de rijweg overstak.
Om 11 uur wandel ik naar een buurdame die me interviewen moet voor Ann Arbor News. Ze serveert me lunch en bloemen. Mijn kamer begint hoe langer hoe meer van mij te worden. De kleurenkopie die Aat Veldhoen maakte van doorhem geschilderd portret van mijn zoon hangt er al en ik heb een op karton geplakte affiche omgedraaid en op achterkant collage van dierbare foto's geplakt. Nu de groet uit Kimswerd nog, een door mijn dochter geborduurd kunstwerkje dat met nog andere kostbaarheden over zee moet komen. Mijn winterkleren heb ik uit hun plunjezak verlost. Was blij ze terug te zien en aan te raken: zo eigen zijn ze. 's Middags komt Ton Broos met Renate, collega Duits, helpen met verhuizen. Ze treden doortastend op. Als ik nog aarzel, tillen zij al. Op wandeling met Jubilee een armvol bloemen geplukt: hier onkruid, maar op Nieuwmarkt minstens een riks per bos. Verjaars-brief aan Dolf Hamming geschreven waarin ik meld, dat ik zojuist voor krant de naam van zijn en mijn uitgeverij heb moeten spellen. Bob, Edward. Zachary, Isaac, George. Enzovoort; als dat geen cultureel zendingswerk is... buiten geluiden van krekels en vreemde vogels die ik nog in field guide op moet zoeken. Binnen geeft WUOM, radiostation van de universiteit van Michigan, de hele avond jazz. Meade Lux Lewis en Billie Holiday. Het went al.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten