vrijdag 5 september 2014

Eli van Beever -- 5 augustus 1944

• Eli van Beever werd begin september 1944 overgebracht van Westerbork naar Theresienstadt. Hij hield in dat laatste oorlogsjaar een dagboek bij.

5 september reden we al diep in Duitsland. Het weer was zeer mooi en werd het spoedig warm in de wagon. Het enige erge was het tonnetje, de rest ging wel. Het Duitse landschap werd al mooier en mooier. Om 12.35 's avonds zijn we eindelijk in Theresienstadt aangekomen. Wij waren het eerst uit de wagon, gingen door een poort naar een kamertje waar de nummers 1-50 stond. Ik had mijn twee tassen bij me. We zouden gevisiteerd worden; er werd ons aangeraden geld, vulpenhouders met gouden pen, sigaretten, tabak direct af te geven. Daarna werden we spiernaakt uitgekleed om te kijken of we iets verborgen hadden. Kleren werden zelfs opengesneden. Corsetten van de vrouwen haalden ze zelfs geld uit, dat meer dan twee jaar verborgen had gezeten. Vonden ze nog geld, terwijl je verklaard had alles te hebben afgegeven, dan ging je naar de gevangenis voor acht of tien dagen. Mijn tassen werden mij afgenomen. Na gevisiteerd te zijn werd ik geregistreerd. (Voordat ik geld moest afgeven werd ik op een lijstje, de z.g. B-lijst, aangetekend.) Daar trof ik een oude bekende, Peter Luz, die mij wegwijs maakte. Daarvoor was een doktersonderzoek. Ik weigerde mij te laten inenten, kreeg een Impfkaart waar opstond: nach Fachärztlg. Untersuch Zu impfen.
Geen beroep opgegeven, omdat ik dat niet had. Geen verpleger geworden. Wachten tot doktersoproep komt. Daarna soep gekregen, opgeschept door Hanny Salm. Daarna gingen we met 30 man naar het Sanitäre Bad. Dat duurde twee en een half uur, aangezien de kleren, etc. ontluisd werden. Om 6.30 uur vader gesproken; die ging toen pas naar bad. Ik ging naar de Hamburger kazerne op een smerige zolder 260 (Boden). Daar lagen we op 3 dunne matrasjes zonder dekens, waar het aan alle kanten tochtte. Het eten, dat we reeds om 10.30 konden krijgen tot 2 uur, was smakelijk doch zeer onvoldoende!!! Moeder en nanny woonden op Zolder 225.

7-9-44. Naar bagage gezocht. Niets gevonden. Buchte gegeten. Heerlijk wit brood gegeten. 's Avonds bloedworstpastei in blikjes gehad. Kwart brood gekregen. In de stad was het een onbeschrijfelijke 'rotzooi', een bende, dat Theresienstadt heet. 's Middags op de 'Bastei' gelegen, heerlijk in de zon. De omgeving is ongelofelijkk mooi!! Bergen rondom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten