vrijdag 19 juli 2013

Willem Oltmans -- 20 juli 1980

20 juli 1980
Henk Hofland is jarig, of verwissel ik die dag met John van Haagen?
Welke rol spelen stereotypen bij ons waarnemen? Wanneer we een ander zien, ook een Russische matroos, dan worden we fundamenteel beïnvloed door sexuele, raciale, etnische en beroepsmatige opstellingen in ons brein. In de VS wordt dit soort zaken wetenschappelijk onderzocht. De Rorschachtest is bijvoorbeeld van betekenis gebleken bij onderzoek naar hetero's en homo's. Je zou verwachten dat homo's anders dan hetero's zouden reageren op beelden van mannelijke of vrouwelijke genitaliën, omdat ze „sex confused or sex uncertain" zijn. Maar bij testen reageren beide groepen identiek. Het onderzoek van Richard Nisbett en en Lee Ross over de manier waarop we oordelen vellen - niet te verwarren met beslissingen nemen — wijst uit hoe belangrijk het is in een vroeg stadium van de ontwikkeling van het brein te leren met statistieken om te gaan. In Japan krijgen kinderen al op de lagere school statistiek, met alle voordelen van dien. Peter, toen hij in Tilburg Psychologie studeerde, haatte statistiek. Ik kreeg er iets van op Nijenrode en zag er totaal het nut niet van in, maar het is er blijkbaar wel.
H.G. Wells verkondigde al dat het hanteren van statistieken even belangrijk was als leren lezen en schrijven. Nisbett zegt: „I don't think it is possible to underestimate the intellectual advantage of a culture all of whose members are familliar with statistical principlcs from an early age. It may give Japan even greater success in the future than it has achieved so far." Is dat het geheim van Japan? Minister Machado in Caracas zou hier aandacht aan moeten besteden, om niet te spreken over het onderwijs in de USSR.


Willem Oltmans (1925-2004) was een Nederlandse journalist. Zijn dagboeken worden in hun geheel (76 delen, waarvan 32 inmiddels verschenen) uitgegeven on der de titel Memoires.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten