zondag 7 mei 2023

Otto van Eck • 6 mei 1793

Otto Cornelis van Eck (1780-1798) stamde uit een oude Gelderse familie van hoge ambtenaren en regenten. Hij overleed op zijn 18de aan tuberculose. In de jaren daarvoor hield hij (op last van zijn ouders) een dagboek bij.

Woensdag 1 Maij [1793]
Vanmorgen was het zeer winderig, zoodat Mama mij niet uit wilde laeten gaen en ik dus ook niet na de catechizatie bij ds l'Ange geweest ben. Na de middag is het egter beeter weder geworden, zodat ik nog wat gewandeld heb. Gister is Mama door den tandmeester Schutz een wortel van een tand uitgetrokken en vandaeg (zeide vanmorgen den d[okte]r) is zij merkelijk beter. O, wat ben ik blijd. Nu begint de hoop, dat die lieve moeder welhaast weder hersteld zal zijn, weder te herleven. Gister is Papa na L[eiden] vertrokken en voor 't overige is er vandaeg niets bijzonders voorgevallen.

Donderdag 2 Mei [1793]
Deeze avond koomt Papa thuis (ik denk wel dat hij weder niet lang zal kunnen blijven, maer wij zien hem dan eevenwel eens) Mama had vanmorgen weeder meer pijn aan haere koon als gisteravond, maer deeze avond is zij weder merklijk beter en haere dikte ook oneindig verminderd. Morgen zullen wij hooren wat den dr Van Laer zegt. Zo zij deeze nagt niet erger word, denk ik vast geen kwaad, als ook van D[ientje], welke nu (mag men zeggen) de ziekte geheel over is.

Vrijdag 3 Mei [1793]
Vandaeg is er niets bijzonders voorgevallen als dat vooreerst Eva (de keukenmeid) en Leentje (de werkmeid) verhuist zijn, 'twelk gants niet plaizierig is. Ten tweeden heb ik mij vanmorgen door de hr. Schutz een kies laeten trekken, welke operatie mijn geleider zoo aandeed, dat hij er flauw van viel en ten derden is Papa deeze avond weder vertrokken en Doortje is om hem gezelschap te houden met hem meedegegaen.

Maandag 6 Mei [1793]
Deezen avond komt Papa met Doortje weder thuis. Mama is nu door Gods goedheid wederom geheel geneezen mag men zeggen. Zij heeft er nog wel een weinig pijn aen de wang, dog dezelve is nu evenwel niet meer zo dik en heeft zijne natuurlijke gedaente weder. Dientje is ook van de ziekte der kinderpokjes geheel hersteld, egter nu een weinig lusteloos doordien zij de hoektandjes krijgt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten