zondag 21 mei 2023

Jan Boonstra • 22 mei 1947

• Jan Boonstra was als dienstplichtig soldaat gedetacheerd op West-Java, en hield daar een dagboek bij: Dagboek Indonesië.

15-5- '47 Zwart Schaap [naam van de plaats waar Boonstra dan zit]
Hemelvaartsdag vandaag, zal maar weer eens even wat schrijven! Wij hebben hier een goed leven tegenwoordig. We lopen af en toe een patrouille, en eens in de week staan we op wacht. Verder maar wat boeken lezen en rusten. In de ochtend gaan we gewoonlijk vrijwillig 'n eindje hardlopen, net als 's avonds. Dat is om de spieren wat soepel te houden en om 'n goed uithoudingsvermogen te behouden. Voor de rest vervelen we ons tegen de klippen op. Je zit overal te ver vanaf hier.
Gistermorgen gingen we Patrouille lopen, nou dat was mooie sport. We gingen door sawa's die blank stonden van alle water, berg op, berg af. Het was een sensatie, vooral als een van ons in de modder plonst. Je lacht je dood.
Morgen en overmorgen krijgen we gelegenheid om naar Tjipanas (grotere stad in de buurt) te gaan. Daar komt dan Cabaret, en dan hebben we weer eens een verzetje!

22-5- '47 Zwart Schaap
Hier beginnen ze geïrriteerd te raken. We hebben twee baboes die voor ons wassen, en nu is er een bijgekomen met een leuk snoetje. Ze wordt nu amoureus bejegend door 'n stel van onze jongens, en dat vindt ze wel leuk. Maar onze vaandrig die vindt dat niet zo leuk. Hij wil haar liever voor zichzelf liefhebben, en ala een jongen bij haar staat dan maakt hij het zo dat die jongen uit de buurt moet blijven. Gisteren liet hij een jongen die schoonheid roepen want ze moest voor hem bananen halen.
En toen ging ze met nog 'n baboe, en dat was een lelijkerd. En toen ze op stap waren ging hij er achter aan en stuurde die lelijkerd terug. En dat was dom. Onze vaandrig heeft nu 'n slechte reputatie!

Eergisteren had er weer een ongeluk plaatsgevonden. Op patrouille gleed een jongen van onze sectie uit en kwam met zijn heup op een dikke steen in de kali terecht. Hij ligt nu in 't ziekenzaaltje. Een andere jongen ligt daar ook met ernstige malaria. Momenteel liggen van ons drie man daar met malaria!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten