dinsdag 1 november 2022

Fernand Auwera • 2 november 1986

• Fernand Auwera (1929-2015) was een Vlaamse schrijver. Hij publiceerde dagboekfragmenten over de Boekenbeurs in Dietsche Warande en Belfort.

2 november
Heb gezeteld in een forum over critici en lezers. Mijn hoofd zat vol met schitterende uitspraken, maar ik kreeg, zoals steeds, niet de gelegenheid ze te debiteren. Er wordt door te veel mensen over literatuur gepraat zoals ouwe begijnen praten over god.
Overigens heb ik zelden zoveel volk gezien op de Boekenbeurs als vandaag, de ‘dag van de lezer’. (Wat een idiote benaming!)

22u. Opnieuw de Goncourt. Heel verrassend, deze notitie uit 1869 (2 februari):
‘Ik lees dat op het ogenblik alle bomen in Parijs langzaam aan het sterven zijn. Sinds enkele jaren zijn er heel wat gevallen van schimmelziekte bijgekomen. De oude natuur laat het afweten. Zij laat onze door de beschaving vergiftigde aarde in de steek, en de tijd is misschien niet ver meer dat het natuurlijke decor moet worden nagemaakt door de industrie.’
Is dat nu een droef groen bericht, ter illustratie van de onuitroeibare menselijke domheid, of een troostend, omdat eruit kan blijken dat rampen niet altijd zo nabij zijn als we vrezen?

23.45u. Als ik sommige van de anekdoten en beschouwingen van deze vrijgezellen lees begrijp ik minder dan ooit wat men wel kan bedoelen met wat men de seksuele bevrijding noemde. Men had in die tijd blijkbaar niet veel last van knellende morele, preutse of andere banden (althans niet in het milieu van mensen die konden of durfden denken, er is niets nieuws onder de zon) en zelfs syfilis (waar enkel Jules aan stierf, niettegenstaande de broers meestal ook hun maitressen deelden) leek niet zo erg veel indruk op hen te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten