zondag 9 januari 2022

Doeschka Meijsing • 8 januari 1975

Doeschka Meijsing (1947-2012) was een Nederlandse schrijfster. Deel 1 van haar dagboeken is verschenen in de Privé Domein-reeks, onder de titel En liefde in mindere mate.

Amsterdam, dinsdag 7 januari 1975
Souvenirs van D.A. Kooiman lezen. Is goed en merkwaardig. Ben door Tom van Deel en Paul Beers opgebeld om me te feliciteren met mijn boek [De hanen en andere verhalen]. Ze hebben om wat voor De Revisor gevraagd. Er zou meer werk uit mijn handen moeten komen. In de vakanties plan ik altijd om te werken. Maar dan blijk ik zo uitgeput te zijn dat ik moet uitrusten. Het enige is toch echt om geregeld te leven en vroeg naar bed te gaan. Voornemens voor het nieuwe jaar: weinig drank en veel werk. Als ik zorg niet al te moe te worden, kan ik ook zonder drank.
Ben begonnen aan mijn roman [Robinson]. Soms denk ik dat hij te traditioneel is. Maar dat moet maar zo. Waarom geen traditie? Zelfs Picasso heeft geleerd van Frans Hals. Heb overigens het idiote gevoel dat ik eerst Freud zou moeten lezen om een roman te kunnen schrijven. Onzin: ik heb Vestdijk gelezen. Eerder zou ik moeten proberen los van Vestdijks al te grote invloed te komen. Ook is er een remming omdat het boek ook over mijn eigen jeugdervaringen zal gaan.

Amsterdam, woensdag 8 januari 1975
Stralende ochtend, 5 atheneum zit te werken aan een samenvatting. Even tijd voor mezelf. Denk de laatste tijd veel aan de dood. Misschien komt dat door mijn liefde voor Gerda. Soms heb ik het gevoel alsof ik nooit meer voor die angst om dood te gaan afkom. Bij elk klein berichtje in de krant huiver ik. Als Gerda dood zou gaan, zou het heelal hol worden en niets anders doen dan echoën wat niet meer zou bestaan. Als ikzelf dood zou gaan, zou alles ongeschreven blijven. Er is nog zoveel te doen. Ik begin haast te krijgen, alsof ik nog maar weinig tijd heb.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten