zondag 2 januari 2022

Astrid Lindgren • 1 januari 1942

Astrid Lindgren (1907-2002) was een Zweedse kinderboekenauteur. In 2015 is haar oorlogsdagboek gepubliceerd (Nederlandse vertaling).

1 januari
Een nieuw jaar vangt aan. Ik waag me af wat de kerels hieronder van het nieuwe jaar venvachten. Hitler ziet er in elk geval uit alsof hij al wat slapeloze nachten achter de rug heeft. Churchill kijkt verdrietig en zorgelijk; alleen Roosevelt komt Amerikaans hoopvol over. Maar misschien is de foto gemaakt voordat de Japanners tot de aanval overgingen.
Voor Duitsland ziet het er anders echt niet leuk uit. Het is onmiskenbaar hoe beroerd het in Rusland al een tijdlang gaat! Desondanks moeten we verzuchten en hopen: als Duitsland zich Rusland maar van het lijf kan houden! Want hoe gaat het anders?
Hoe zal het eruitzien wanneer dit jaar ten einde loopt? Nog steeds geen vrede, waar de hele mensheid naar verlangt. Hoeveel zielen zullen er 'naar de dood en doodsnacht' gaan voordat er verlossing komt?
In Noorwegen zijn onlangs 11 Noren gefusilleerd. Het is moeilijk dat je uit pure drang tot zelfbehoud Duitslands nederlaag niet kunt wensen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten