donderdag 7 oktober 2021

Arthur Lehning • 8 oktober 1936

Arthur Lehning (1899-2000) was een Nederlandse anarchist, publicist en vertaler. Toen in 1936 de Spaanse burgeroorlog begon, sloot hij zich aan bij de Catalaanse anarchisten. Hij hield over die tijd een dagboek bij. Het onderste deel is een brief, die dezelfde dag beschrijft.

8 oktober
avond 11 uur Hotel Continental ■ Ik sprak vandaag een eindeloos aantal mensen - van alle landen. Mijn 'indrukken' weer te geven is moeilijk - ze zijn ook niet onverdeeld. Hoe jammer, dat je niet hier bent, en overal zou zien CNT/FAI. Op iedere auto. De tram (alle trams): CNT - dat wil zeggen het gehele bedrijf is van het syndicaat, gecollectiviseerd - eveneens de metro; de omnibus UGT & CNT. Zo ook veel grote bedrijven. Van het regionaalgebouw, een paleis met honderden comité's, waait een enorme zwart-rode vlag.
Ik was vanmiddag waar Ascaso gedood is; er is al een plaat aangebracht, en vol bloemen - naïef en rührend. Pou - die je kent? - maakt de Spaanse persdienst.Ook de Zweden en Duitsers zag ik vandaag. Elli ook, maar Nante nog niet. Bij Helmut en Dora gegeten. Hun huis is werkelijk het mooiste wat ik in Barcelona zag. Ongelooflijk.
Vanmiddag met twee gedelegeerden uit Valencia gesproken: José Pros en López, over de toestand daar. Ze vroegen naar Valencia te komen.
Aantekeningen voor mij:
De Consejo Economico van Valencia bestaat alleen uit UGT/CNT. De Consejo Executivo bestaat uit alle partijen. Collectivisatie van taxis en tram (CNT). Het is een fout van Barcelona geweest, dat hier de Consejo Economico niet ook uit UGT/CNT bestaat. Ook kleinere bedrijven, als de kappers, zijn gecollectiviseerd. Van Madrid worden moeilijkheden gemeld. De Columne de Hierro ligt voor Teruel.
Ik moet je dan ook vertellen wat er hier gebeurd is toen men bericht kreeg van mijn 'arrestatie' door Helmut, die onmiddellijk naar het Comité Regional was gegaan, en vandaar telefoneerde naar Aurelio Fernandez, die nu hoofd van de politie is, om zo te zeggen.
Op de Ramblas een leven als altijd. Heel weinig 'politie'; heel weinig gewapenden in het algemeen. Alleen 's avonds is alles vroeg stil. Om 10 uur waren alle winkels, alle café's gesloten. De fooien in de café's zijn afgeschaft.
Vanmiddag met Helmut bij zijn radiouitzending. De kranten informeren hier matig over alles.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten