maandag 24 februari 2014

Willem Oltmans -- 25 februari 1964

25 februari 1964
New Orleans, Louisiana
Ben hier nu vier dagen. Heb materiaal verzameld voor artikelen voor mijn kranten. Er lopen hier nog altijd dagelijks Hollandse schepen de haven binnen. Veel gelezen. Veel mensen ontmoet. Veel in de zon gezeten, ik werd eerst zo rood als een tomaat.
Life heeft een klinische studie van twaalf pagina's gepubliceerd over hoe het kleine jongetje Lee Harvey Oswald in 24 jaar uitgroeide tot de moordenaar van J.F.K.. Bij de mariniers was hij in ieder geval maar een matige schutter. Dus om J.F.K. in zijn vrij snel rijdende auto te raken moet hij fiks geoefend hebben. Ik ben en blijf niet overtuigd. Er verschijnt nu alleen nog maar informatie die de schuld van deze man verder moet bewijzen. De impasse rond Maleisië schijnt compleet. De regering in Kuala Lumpur heeft Londen om steun in de lucht gevraagd bij het bestrijden van Indonesische luchtacties. Met die acties probeert Indonesië de op Maleisisch grondgebied opererende guerrilla's te blijven bewapenen en foerageren. Premier Abdul Rahman heeft gisteren nog gezegd dat de leiders van Indonesië ‘utterly irresponsible’ zijn. President Diosdado Macapagal is intussen in Indonesië voor een officieel bezoek.

26 februari 1964
Lezing om 20.00 uur voor de Louisiane State University in Baton Rouge. Er zijn hier 11.500 studenten. Ik sprak in de Cotillon Ballroom en hoogstens vijftig studenten en vijftig mensen van buitenaf waren komen opdagen. En daarvoor werd W. Colston Leigh vierhonderd dollar betaald en hield ik, vanwege de dure reis, misschien honderd dollar over.
Eerder zou er een persconferentie zijn. Niemand kwam. Een cameraploeg van station wbrz arriveerde veel te laat, maar de reden daarvoor was dat een prominente advocaat door zijn broer was neergeschoten in het centrum van New Orleans, en dat had uiteraard voorrang gekregen.


Willem Oltmans (1925-2004) was een Nederlandse journalist. Zijn dagboeken (76 delen) zullen in hun geheel online worden gezet bij de dbnl. De papieren versie wordt uitgegeven on der de titel Memoires.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten