zondag 6 mei 2012

Herman Abcouwer -- 7 mei 1945

Maandag 7 Mei
Nadat het eenige dagen koud en regenachtig is geweest, is vandaag de zomer weer in het land gekomen en is het zelfs warm.
Nog altijd is Ederveen niet geheel vrijgegeven en wel in verband met losloopende S.S.ers.
Vanmiddag kregen we de zoon van Mudde uit Veenendaal op bezoek, waaruit bleek dat de Veenendaalers zich ook weer vrij kunnen bewegen. Zij hebben daar een slechte tijd meegemaakt, weinig eten, zoo nu en dan granaatvuur en weinig bewegingsvrijheid. Het grootste gedeelte van de dag moesten ze in huis doorbrengen. Gelukkig is er in Veenendaal niet gevochten met de Hollandsche S.S., zooals wij oorspronkelijk dachten. Thans zijn zij tewerkgesteld bij het opruimen van mijnen. De ontploffingen, die wij gisteren en vandaag hoorden zijn dan ook vermoedelijk daarvan afkomstig.
In de loop van de avond werd per radio bekend gemaakt dat alle Duitsche legers gecapituleerd hebben en hiermede is een belangrijk hoofdstuk van de geschiedenis afgesloten.
Mussert, de man die eens verkondigd heeft dat Nederland zonder hem geen toekomst had, is in zijn hoofdkwartier gevangen genomen en hiermede is weer een leider, zij het dan een halve, van het toneel verdwenen.
Sinds vanmorgen is een aanvang gemaakt met de bezetting van West-Nederland en groote troepenmachten passeerden, naar wij vernamen, vandaag Zeist.


Herman Abcouwer (1890-1953) was amanuensis in Wageningen en hield van 1944-1945 een dagboek bij.

1 opmerking:

 1. dag krupke

  sterfjaar van Abcouwer is 1953 en niet 1053?
  en de datum boven het dagboek 1944 en niet 1940?

  kleinigheden.

  verder ben ik blij met je blogs raymond/krupke. hulde! gr elma

  BeantwoordenVerwijderen