zondag 22 maart 2020

Sofia Tolstoj • 21 maart 1981

Sofja Andrejewna Tolstaja (1844-1919) was de echtgenote van de Russische schrijver Leo Tolstoj. Gedeeltes uit haar dagboeken zijn gepubliceerd in Dagboek (vertaling Tom Eekman).

21 maart
[...] Ljovotsjka [Leo Tolstoj] is bijzonder lief, opgewekt en mild. Dat heeft, helaas, een oorzaak: als degenen die met zoveel eerbied De Kreutzersonate lezen maar een ogenblik het liefdeleven konden observeren dat Ljovotsjka leidt - en alleen dat maakt hem opgewekt en goedgeluimd -, wat zouden ze dan hun afgod van het voetstuk gooien waarop ze hem gezet hebben! Maar ik houd van hem zoals hij is, gewoon, met zijn goede en minder goede gewoonten. Een mens moet geen dier zijn, maar ook niet met alle geweld een prediker van waarheden die hij zelf niet kan hooghouden.
[...]

• In haar dagboeken beschrijft Sofia Tolstoj haar 48 jaar durende huwelijk met Leo Tolstoj (1828-1910). Hoewel ze een sterke en artistieke persoonlijkheid was (ze schreef en fotografeerde), stelde ze haar leven volledig in dienst van de grote schrijver met al zijn nukken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten