woensdag 18 maart 2020

Jozef van Walleghem • 19 maart 1795

Jozef van Walleghem (1757-1801), een Brugs handelaar in garen en linten die een winkel hield op de Eiermarkt, hield van 1787 tot 1800 een journaal bij, dat eind vorige eeuw door het Stadsarchief van Brugge gepubliceerd is. Zijn dagboeken gaan over de cruciale periode van de Franse Tijd te Brugge.

(19 maerte 1795)
Op den 19 maerte verneemt men dat geduerende den gepasseerden nagt wederom op de parochie van Lichtervelde een overgroote moetwilligheijd plaetse gehadt heeft. Twee moorders en dieven, een voorduer van een hofstede ingestooten hebbende, zouden man en vrouw, bewoonders van het huijs, teenemael vermoort hebben, die reets zeer geslaegen zijn, zoo de honden door hun gebas de naestwonende gebuers niet hadden ontwakt, die de moorders hebben verdreven, een gelaeden pistool en ander moortuijg agterlaetente in hunne haestige vlugt, zonder welke die twee persoonen vermoort waeren.

(20 maerte 1795)
Op den 20 maerte [...] zaeg men wederom aen alle de huijsen deser stadt het drijcaleurig vaendel waeijen, dog op 't carilion wiert niet gespeelt, ter oorsaeke dat den commandant Lacombe der stadt Brugge zig onpasselijk bevint, waerom sedert agt daegen ook is verboden geworden dat er op d'uren en half uren op 't carilion gespeelt wordt, zoodat alles nu zoo stil is alsof het in de goede week zoude zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten