zondag 1 december 2019

Bert Voeten • 1 december 1944

Bert Voeten (1918-1992) was een Nederlandse schrijver en vertaler. Zijn oorlogsdagboek werd in 1946 gepubliceerd onder de titel Doortocht. Op de foto ook zijn echtgenote Marga Minco.

1 December
Gisteravond een vers Landschap* geschreven; verbeelding van een herfstige streek waarover de oorlog zijn doodenden ploeg heeft getrokken. Ik zag Limburg voor me: gespleten en geblakerde boomen, velden vol kraters, verwoeste dorpen, vennen waarin staalkolossen verdronken liggen, warrig prikkeldraad prijkend met flarden van uniformen, zwartgebrande stukken hei, gezwollen beken die kadavers van vee meevoeren, opengereten wegen met ruwhouten kruisen als kilometerpalen. Geen mensch in verren omtrek. Geen geluid dan het donderen van de artillerie aan den horizon. En boven deze gruwzame verlatenheid twee slanke, blauwe reigers, komend van lichter streken, waar het leven is, drijvende naar de moerassen, naar de rottingsdampen, naar den dood.


* Het gedicht is waarschijnlijk nooit gepubliceerd. "In de bundels die van Bert Voeten verschenen komt geen gedicht met deze titel voor, en ook geen gedicht dat overeenkomt met Voetens beschrijving. Het is evenmin te vinden tussen de ongebundeld gebleven gedichten die in tijdschriften verschenen", aldus Kees van der Zwan, bezorger van Voetens Gedichten 1938-1992.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten