zondag 12 augustus 2018

Vera Nabokov -- 12 augustus 1959

Vera Nabokov (1902-1991), echtgenote van de in Rusland geboren schrijver Vladimir Nabokov (1899-1977), schreef onderstaande brief aan James Harris, co-producent van de film Lolita, het meesterwerk van Stanley Kubrick uit 1962. Nabokov schreef later alsnog een (onbruikbaar en veel te lang) script, dat daarna volledig door Kubrick en Harris werd omgewerkt. Uit: Zuivere kleuren. Brieven 1923-1977 (vertaald door Anneke van Huisseling).

Brockway, 12 augustus 1959
Geachte heer Harris, mijn man vraagt me u een briefje te schrijven om uit te leggen waarom hij ervan afziet het script voor Lolita te schrijven. Toen de heer Kubrick en u de zaak met hem kwamen doornemen, was hij heel enthousiast over de tijdens dat gesprek ontstane benadering van het draaiboek. Maar naarmate de onderhandelingen zich voortsleepten, raakte het beeld op de een of andere manier verstoord en kreeg hij steeds meer het gevoel dat er (althans wat hem betrof) conform de voorgestelde opzet niet te werken was. Een bijzonder struikelblok werd voor hem het idee de twee hoofdpersonen met goedvinden van een volwassen verwant in het huwelijk te laten treden.
Hij had gehoopt dat enkele dagen van bezinning op de kwestie, in volstrekte afzondering tussen de pijnbomen van de Sierra, zijn verbeelding zouden prikkelen tot het vinden van een artistieke oplossing die uw behoeften met zijn eigen visie op het boek zou verzoenen. Maar helaas is dat niet gelukt.
We hebben het allebei bijzonder plezierig gevonden de heer Kubrick te ontmoeten en u weer te zien. Mijn man was zeer aangenaam getroffen door de manier waarop u beiden het boek had gelezen, en ertegenaan keek, en twijfelt er niet aan dat de film die u uiteindelijk van Lolita zult maken in ieder opzicht kunstzinnig en voortreffelijk zal zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten