woensdag 23 augustus 2017

S.P.A. van Heiden Reinestein -- 24 augustus 1780

• S.P.A. van Heiden Reinestein (1740-1806) was een Drentse edelman en opperkamerheer van stadhouder Willem V. Zijn in het Frans geschreven memoires verschenen in 2007 in het Nederlands onder de titel Van de prins geen kwaad, De dagboeken van S.P.A. van Heiden Reinestein, kamerheer en drost 1777-1785.

24 augustus
Verjaardag van de geboorte van Prins Willem [de latere koning Willem I]. Er wordt ontbeten in 'Willems Tempel' [lett.], die versierd was met slingers en bloemen. Groot diner in de Galerij, begeleid door het hele orkest. Na het diner komt de Schutterij van Loo en Apeldoorn paraderen, 's Avonds geven Hunne Hoogheden zelf een voorstelling van le Glorieux, gevolgd door le Francais a Londres. Na afloop van het schouwspel blijken de priëlen geïllumineerd, wat een heel aardig effect gegeven zou hebben als de wind niet de helft van de lampions had uitgeblazen. Prinses Louise, Prins Frederik en de andere kinderen komen, verkleed als landlieden, ruikers aanbieden aan Prins Willem terwijl ze hem ieder een kort compliment maken. — De dis van de Maitre d'Hotel wordt opgediend in de priëlen, ze bestaat uit 80 couverts. De andere kant is ingericht om te dansen. Hunne Hoogheden doen er enkele contradansen. De tafels van Hunne Hoogheden en die van de Maarschalk worden bediend in het Huis, de eerste in de Galerij, de ander in de gebruikelijke kamer. Alles eindigt naar genoegen van Hunne Hoogheden.

25 augustus
Nog steeds zelfde schaarste van berichten.

26 augustus
De Prins houdt een vispartij te Mereveld, waar de Dames niet bij zijn. Zeven van onze Heren vergezellen hem. Omdat Zijne Doorluchtige Hoogheid geen enkel materiaal had geregeld voor het vissen, vinden we bij aankomst noch netten, noch hengels wat ons op de gedachte brengt gebruik te maken van de netten van de Heer van Haersolte van Staveren, wiens landgoed op slechts driekwart mijl van daar is. Deze onderneming slaagt. We vangen een paar mooie snoeken. Het diner is goed, er wordt sec bij gedronken. De Heren von Stöcken en van Haersolte raken bevangen door de wijn, evenals de Prins, die niettemin te paard terugrijdt, maar bij aankomst nauwelijks toonbaar is.

27 augustus
Kerkdag. Goede preek van dominee Lafite. Het complete orkest begeleidt de zang.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten