zondag 14 augustus 2016

Phyllis Chesler -- 14 augustus 1977

Phyllis Chesler (1940) is een Amerikaanse schrijfster en hoogleraar psychologie. In With Child: A Diary of Motherhood (1979) beschrijft ze wat het is en hoe het voelt om moeder te worden. Het boek is in het Nederlands vertaald als Moeder met kind (vertaling Elise Marijns).

14 augustus 1977
Ik wil orgasmen zonder voorspel, drie, vier keer per dag. Ik kijk naar je vader, stiekem, passief. Ik eis dat hij terugkomt in bed, 'nu meteen'. Als we buiten zijn stel ik voor dat we de slaapkamer van vrienden lenen, of het toilet van een hotel binnensluipen, 'even maar'.
Ik ben schaamteloos. Nooit ben ik seksueel zo bronstig geweest. Is dat natuurlijk bij zwangerschap? Of geniet ik van mijn lust omdat ik denk dat het onnatuurlijk is, taboe? Wat is er voor mij zo prikkelend, zo 'wulps' aan een vrouw met een ronde dikke buik die almaar vraagt om orgasmen in de hitte van de Middellandse Zee? Herinnert mijn lichaam zich iets? Kunnen lichamen dat?
Niemand - mijn moeder niet, mijn gynaecoloog niet, geen enkel boek - heeft me verteld dat je op dezelfde manier om orgasmen kunt vragen als om voedsel en zuurstof: dwingend, elementair, zonder op toestemming te wachten.
Stel dat ik nu alleen was? Stel dat je vader me geen plezier wilde doen? Stel dat ik niet mocht spreken of handelen naar wat ik voel?
Tijdens en na het vrijen kijk ik naar mijn buik, ik kijk naar jou, als een voyeur, alsof ik er niet bij ben. Er is een rechtstreekse verbinding tussen mijn bewustzijn van jouw bestaan en mijn clitoris. Als ik naar mijn buik kijk, als mijn buik door een ander wordt gezien, lijkt die mysterieuze verbinding wakker geklopt te worden.
Mijn slang rijst traag omhoog, een hele meter lang, en rolt dan weer terug in zijn clitorale schulp. Mijn tijger is weg, mijn tijger komt terug, rusteloos, klaar om weer op jacht te gaan.
De vleespotten van het Midden-Oosten... een kamertje met balkon. Lange middagen. Laat opstaan. De Zwangerschapskeerkring.

15 augustus 1977
Visioenen bij het orgasme. Baby's, mysterieus met de glimlach van de Mona Lisa. Honderden kleine Cupido's, wolken van Cupido's eigenlijk, boven mijn hoofd. Zweef niet weg! Mijn genot moet een van jullie grijpen en hier van binnen vasthouden, voor altijd.
Lilith en haar sappige gevolg van pasgeboren kinderen: hoe plichtsgetrouw vruchtbaar is zij! Zo zalig om te vliegen bij het gebed, omgeven door honderden en duizenden zuigelingen: engelengaven op zoek naar moeders.
Wat een rijkdom in mijn bloed, wat een bronst in mijn clitoris, dat ik vóel, zie, dat elk van mijn orgasmen een zwangerschap omvat, honderden zwangerschappen omvat. Wat een vrouwelijke seksuele fantasie. De lust van de mystiek, de lust van de onsterfelijkheid.

1 opmerking: