dinsdag 23 mei 2017

Elfriede Kuhr -- 24 mei 1915

Elfriede Kuhr (1902-1989) was een Duits meisje dat in de Eerste Wereldoorlog een dagboek bijhield, dat met andere dagboeken van jongeren de basis vormde voor een tv-docudrama.

24 mei 1915
Er is een nieuw, verschrikkelijk oorlogswapen: gifgas! Het is in de bloedige gevechten bij het IJzer-Ieperkanaal aan het westelijk front gebruikt. De soldaten dragen nu bij de gevechten zogeheten ‘gasmaskers’, dat zijn slurfvormige, lelijke, grauwgroene maskers met grote glazen vensters voor de ogen en zuurstoftoevoer om te kunnen ademen. Als aan het front gifgasalarm wordt gegeven, halen de soldaten de maskers meteen van hun koppel en duwen ze over hun gezicht. Maar vaak komt de waarschuwing te laat; het gas is al door de loopgraven gestroomd. De soldaten zijn banger voor de gasoorlog dan voor schrapnels, granaten, machinegeweren en dumdumkogels. In plaats van dat er vrede komt, wordt de oorlog steeds erger. Het eind is nog niet in zicht.

1 opmerking:

  1. De laatste zin van dit dagboekfragment: "Het eind is nog niet in zicht", is nog altijd verschrikkelijk waar. Elfriede Kuhr kon in 1915 niet weten dat 'haar' oorlog nog drie jaar zou duren. Maar haar voorspelling reikt veel verder dan '14/'18. Oorlog heeft geen eind, nu niet en nooit.

    BeantwoordenVerwijderen