dinsdag 10 januari 2023

Henny Gazan • 11 januari 1942

• Henny Gazan (1923-2008, de moeder van Dieuwertje Blok) hield in de oorlog een dagboek bij dat onlangs is gepubliceerd als Dragelijke lichtheid.

ZONDAGMORGEN, 11 JANUARI 1942
Veel nieuws is er niet. Gisteravond even een kleine teleurstelling. Hoorde n.l. dat Jaap niet op mijn verjaardag zal kunnen komen, daar het net de laatste avond van de treurdagen zal zijn. Vind het werkelijk erg beroerd. Hoop dat er nog een mouw aan te passen zal zijn. Gistermiddag was ik bij Erna, die treurig was over het vertrek van Wim. Jammer is het dat we elkaar langzamerhand beginnen te ontgroeien. Ik weet niet of Erna het gemerkt heeft, maar ik voelde drommels goed de grote kloof die er langzamerhand tusschen ons begint te ontstaan. Enfin, misschien wordt het wel weer beter.
Gisteravond waren we met ons zevenen bij Max, waar Lou een inleiding over Psychologie heeft gehouden. Hij is een hevige Freudiaan, wat ik me voor kan stellen, want ook ik, zij het natuurlijk niet zo geformuleerd, begin een aanhanger van hem te worden. Ik heb mezelf dan ook voorgenomen dit komend jaar veel over Psychologie in verschillende vormen te gaan lezen.
Vanmorgen heb ik het erdoor gekregen dat de Club op m'n verjaardag tot vier uur blijft, 'k Hoop maar dat het leuk wordt. Vanmiddag is ervoor het eerst sinds mijn toetreding tot de Club géén bijeenkomst, om verschillende redenen. Bernard z'n ouders zijn 25 jaar getrouwd, Ben z'n vader is jarig, een oom van Max de Paauw wordt vandaag 60 en Eric is om één of andere voor mij duistere reden naar Haarlem. Aangezien onze Club langzamerhand een familie-club begint te worden, kunnen om deze verschillende redenen de overige Clubleden ook niet komen, dus hebben we elkaar vaarwel gezegd tot vanavond bij Betty in de Biesboschstraat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten