zondag 22 januari 2023

Klaus Mann • 22 januari 1936

Klaus Mann (1906-1949) was een Duitse schrijver. Zijn dagboeken uit de periode 1933-1949 zijn vertaald als Opgejaagd, gedoemd, verloren.

Amsterdam, pension Hirsch, 21 januari 1936
De vertrouwde reis, met overstappen in Bazel en Den Haag, het oponthoud vanochtend in Brussel, de vertrouwde aankomst. Friedrich op het station. Het pension. Juffrouw Berta, enz.
Onderweg tamelijk veel genomen [KM was verslaafd aan morfine]. Weinig geslapen, weinig gelezen: kranten, zelfs het Magazin. Tot Brussel alleen in de coupé, daarna behoorlijk vol.
De koning van Engeland is overleden. Nu wordt die rare Prince of Wales majesteit... Geprobeerd om te slapen, maar het bed is heel slecht en de kamer heel lawaaierig. [...]

[Amsterdam] 22 januari 1936
Engels consulaat. Ik moet weer speciaal naar Den Haag: het is te idioot.
Kapper, boodschappen, uitgeverij (kritieken over 'Tsj.' gelezen, niet erg veel - geen enkele in de emigrantenpers). Lunch met F. en Landauer in de Porte van Cleve. Uitgelezen: Kolle van Uhde. Gelezen in Briefe aus dem Gefängnis van Toller (hij jakkert het thema al te schaamteloos af, zijn tijd in de gevangenis; overigens bevat het enkele leerzame en enkele roerende passages). Behoorlijk lang intellectueel gesprek met de heer Hirsch. Dikke brief van E. Bijlagen: brief van Schwarzschild aan haar, haar grote brief aan de Tovenaar (bijzonder goed). Ik op mijn beurt aan T. geschreven, korter, milder, berustender.
Vanavond: naar de film met F., Landauer en de rode: Greta Garbo, Anna Karenina. Heel mooie film, vooral het begin. Ze ziet er af en toe weer schitterend uit. Tijdens het voorprogramma zomaar ineens overvallen door vermoeidheid. Later nog een half uur in Carlton Corner.

[Amsterdam] 24 januari 1936
Naar Den Haag geweest, met koffers en al, om vandaar naar Londen door te reizen, maar er worden pas weer visa verstrekt na de koninklijke begrafenis. Lange taxiritten voordat ik het juiste consulaat had gevonden. Lunch in Café Riche. Wandeling met een vijftienjarige jongen.
Telefoontje met Menno ter Braak. Gelezen: Ein Mensch fällt aus Deutschland van Konrad Merz (pseudoniem). Vaak heel onjuiste, pretentieuze beelden. Maar ook dingen die indruk maken. Een talent.
Laat in de middag teruggereisd. Eten met F. Brief geschreven aan Brian en uitvoerig aan oom Heinrich over de Bermann-Schwarzschild-affaire. (Dilemma: moet je je in die schrijversverklaring die Schwarzschild wil, tegen Bermann uitspreken, of moet je dat met het oog op T. niet doen?)
Vanavond: met Landauer naar een oerdomme film met Alpar, Ball im Savoy. Daarna naar de Astoria-bar.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten