woensdag 2 september 2020

Louis Tas (Loden Vogel) • 3 september 1944

Louis Tas (1920-2011) publiceerde onder het pseudoniem Loden Vogel Dagboek uit een kamp, over zijn ervaringen in Bergen-Belsen. Na de oorlog werd hij een bekende Amsterdamse psychoanalyticus, die veel kunstenaars en acteurs onder zijn clientèle had. Interview.

Zondag 3 september.
Ben allang weer terug in die baan, toch steeds labiel. Overwerken is regel, meest tot na 8 uur. Om 9 uur 45 of vroeger gaat het licht uit; vaak kan ik me, schoon smerig tot en met, niet wassen. Vandaar ook dat ik zo weinig schrijven kan. Ikzelf eet nu genoeg, en zou, als het zo door kon gaan, in betere conditie terugkomen dan waarin ik ben weggehaald. Mijn ouders profiteren nog haast niet mee, ik eet te veel brood en kan het niet laten. De IPA zegt dat er in Holland gevochten wordt; als Amsterdam nu maar heel blijft.

Ik kan de naam ‘Ada’ niet horen zonder me teleurgesteld te voelen, dat het dé juffrouw van die naam niet is. Het bleek mij te troosten, in gesprek met L., dat mijn verhoudingen eigenlijk alle al jaren aan de gang zijn. Nu ik meer eet, voel ik weer man te zijn. Koosje werkt in het levensmiddelenmagazijn. Nog twee weken status-quo en er komt weer erotiek aan te pas? De W.'s werken ook in 't magazijn. Hun komt het zeer goed te pas, het redt hun 't leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten