zondag 20 september 2020

Bart Vos • 20 september 1982

Bart Vos (1951) is een Nederlandse bergbeklimmer. Zijn Himalaya-dagboek bevat dagboeken van drie beklimmingen in de Himalaya.

Maandag, 20 september 1982. 20.10 uur. Kamp 4
Ben bezig mijn zesde liter water te koken. Eindelijk slaag ik erin voldoende te drinken en de uitdroging te voorkomen.
Om zeven uur wakker geworden. Redelijk geslapen. Nog steeds zonder slaappillen. Het enige dat ik ben gaan gebruiken zijn pilletjes om mijn hoesten te onderdrukken.
Na twee liter thee kleedde ik me aan, zocht de ladingen voor Gerard en Johan uit en vertrok met de last van vijftien kilo. Een uur later keerde ik om. Ik was zo dom geweest een wollen want uit te lenen aan Johan, waardoor, slechts beschermd door een zijden handschoen en een overwant van dons, mijn linkerduim licht was aangevroren. Terug in de tent heb ik een tijdlang in de slaapzak gelegen en mijn duim verwarmd. Heel langzaam kwam de bloedcirculatie terug. Vervloekte mezelf.
Rob keerde een half uur na mij om. Hij vond het te koud. Wat later stopten ook Johan en Gerard J. Hun lasten hebben ze bij het rotseiland achtergelaten.
De enige die succes heeft gehad was Han. Hij bleef achter omdat hij het nodig vond een sneeuwhol, dat bij noodweer als schuilplaats gebruikt kon worden, te graven. Maar misschien was dit zijn uitvlucht om niet omhoog te gaan.
Weer een verloren dag. Ik zal direct bij X pleiten voor het opzetten van een noodplan. Als we de expeditieopzet niet uitkleden, redden we het nooit.
Morgen voor mij de dag om te laten zien wat ik kan en waard ben. Ik zal alles op alles zetten en zeker kamp 5 bereiken en daar zelfs wat werk proberen te doen. Voel dat ik nog steeds tot de sterksten hoor, maar of dat genoeg is?
Vandaag heb ik in ieder geval voldoende gedronken. Nog een halve liter, dan slapen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten