zondag 27 september 2020

Sophia van Württemberg • 26 september 1864

• Sophia van Württemberg (1818-1877) was de eerste vrouw van koning Willem III. Ze schreef brieven aan een hartsvriendin, Lady Mallet, die door het ontbreken van enige terughoudendheid gelezen kunnen worden als een dagboek. De onderstaande brieven schreef ze kort na de dood van haar vader.

Huis ten Bosch, 4 september 1864
Ik heb erg veel behoefte aan verandering van omgeving, ook al zijn goede vrienden me komen opzoeken, Lord Napier en Lord Clarendon. Lord Clarendon is nog steeds hier in huis en, hoewel hij zich helemaal niet goed voelt, het aangenaamste gezelschap dat men zich kan voorstellen. Lord Napier vernam, toen hij in Den Haag was, dat hij naar Berlijn wordt overgeplaatst. Hij vond dat jammer, al toonde hij 'bonne mine à mauvais jeu'. Ik denk, dat een deel van zijn hart nog in St.Petersburg vertoeft.

Bazel, Hotel 'Des trois Rois', 13 september 1864
Ik ga naar Luzern.
Als ik iemand uit Stuttgart ontmoet, komt heel de ellende van mijn verlies [van haar vader] weer over me en voel ik die leegte waartegen geen kruid gewassen is. De tijd heelt niet, integendeel.
De koning en koningin van Württemberg [haar broer en diens vrouw] zijn bijzonder onvriendelijk tegen iedereen, hun eigen moeder niet uitgezonderd.

Luzern, 26 september 1864
Ik leef hier heel rustig, kijk uit over het blauwe meer, de bergen, en geniet van het heerlijke weer. Mijn neef Napoleon is mij komen opzoeken. Hij was hartelijk - maar er zijn maar weinig mensen, die mijn verdriet en mijn gevoel van eenzaamheid kunnen begrijpen.
[...]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten