woensdag 9 september 2020

August Borms • 10 september 1920

August Borms (1878–1946) was een Vlaams-nationalistisch voorman. Hij is een controversieel persoon in de geschiedenis van de Vlaamse Beweging vanwege zijn collaboratie met de Duitse bezetters tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. In 1946 werd hij vanwege deze collaboratie geëxecuteerd. Uit: Tien jaar in den Belgischen kerker.

Er kwam nu, helaas, weer een donkere wolk over onze gevangenschap: de dood van onzen vriend Dr. Rudelsheim, den 10den September, (denzelfden dag waarop in 1883 Hendrik Conscience stierf), neergeveld in cel 46 van de gevangenis te Antwerpen. De dienstdoende bewaker was Dr. Rudelsheim komen halen om hem naar de bezoekkamer te leiden, waar de jonge Mevrouw Rudelsheim haar echtgenoot wachtte. De cel werd opengelaten, doch dewijl de gevangene niet volgde, keerde de ‘majoor’ terug en vond daar onzen vriend bewusteloos uitgestrekt op den grond. Eerst drie uren later kwam een geneesheer bij den stervende. Tevergeefs had men de gevangenisdokters opgebeld, die nochtans verplicht zijn, wanneer ze na hun dagelijksche vlugge verschijning den kerker weer verlaten, de plaats op te geven waar men ze kan bereiken. Ten einde raad werd de politieke medegevangene van Dr. Rudelsheim, onze Antwerpsche strijdgenoot, apotheker Gillis, door den menschlievenden onderbestuurder geroepen om hulp te bieden: inspuitingen van een sterk en snelwerkend heelmiddel hadden misschien een uitwerksel kunnen hebben, doch dat was evenmin in de gevangenis-apotheek aanwezig en zonder nog weder tot bewustheid te zijn gekomen, ontsliep onze vriend dienzelfden nacht. De droefheid van Mevrouw Rudelsheim moet hartverscheurend geweest zijn en aan mijn eigen smart kon ik de wonde meten welke die plotse dood zal geslagen hebben in het hart van de Antwerpsche lotgenooten van onzen weggemaaiden kameraad.

Ik vernam ook op het bezoek dat de dood van Dr. Rudelsheim te wijten was aan de opsluiting gedurende bijna twee jaar: ook hem had de cel dus vermoord. Sedert maanden leed hij aan de nieren en had zich reeds herhaaldelijk over gezwollen voeten beklaagd. Nierontsteking is een kwaal, die in de celgevangenis vele slachtoffers maakt. Had men bij het waarnemen van de eerste storingen, op den zieke de voorloopige invrijheidstelling toegepast, waarschijnlijk ware de trouwe wapenbroeder ons behouden gebleven. Maar Brussel was gevoelloos, ja, verkneuterde zich wellicht telkens wanneer de dood een van Vlaanderens beste krachten wegrukte. Wat de machthebbers ginder evenwel vergaten, is dat nogmaals het bloed der martelaars, 't zaad zou zijn voor nieuwe belijders van 't Vlaamsch geloof.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten