donderdag 27 april 2023

Johan Goerée d'Overflacquée • 28 april 1918

• Onder het pseudoniem Johan Goerée d'Overflacquée schreef Haagsche Post-eigenaar/hoofdredacteur S.F. van Oss (1868-1949) gedurende twee jaar een dagboek, waarin de dagelijkse beslommeringen van een "welgekleede hagenaar van goeden huize" worden afgewisseld met diens visie op de wereldgebeurtenissen.

Zondag 28 April. Een heerlijke Mei-dag ; en de jonge Snerpers [aanstaande schoonzoon] reeds om 11 1/2 uur bij ons om Amalia voor de Pier af te halen, waarheen ook zelf met lijn 10, en toen met de jongelui opgewandeld. Om 3 uur met Snerpers naar het station S.S., per rijtuig, om de ouders af te halen; en was terstond zeer gecharmeerd, en zijn moeder zeer knap, en nog jeugdig. En S. Senior een degelijk en gemoedelijk man; en tot mijn genoegen onze politieke inzichten geheel dezelfde, hij zelfs misschien nog zwarter op het punt der dreigende belastingen dan ik. Om 6 uur ter tafel; en was trotsch op dezelve, hebbende mijn vrouw en Amalia met ons beste linnen en zilver keurig gedekt, als ook bloemen; en ik de beste wijnen aangesproken. Chateau Loubens, dan mijn Chateau Laffite 1890, en later nog een flesch Irroy 1904, alles hoogelijk geprezen door Senior, die een echte kenner. En de kippensoep, zalm en 2 jonge ganzen hoogfijn; maar hield mijn hart vast toen de reebout moest aansnijden, en ontwaarde een luchtje . Ik zelf gepast, zeggende de dokter mij van wege neiging tot rheumatique alle wildbraad streng verboden; waarover later op onze slaapkamer veel moest hooren van mijn vrouw, dewelke mij egoïsme verweet; en volgens haar de bout inderdaad heerlijk malsch, en de haut goût precies goed, gemaskeerd door [keukenmeisje/kokkin] Jaantje met scherpe saus. Verder pudding, kaas, en ieder eenige aardbeien (ƒ 0,20 per stuk!). En vlei mij ons onthaal een goeden indruk maakte. Na diner de verloving besproken, dewelke nu officieel dadelijk na de Pinksteren zal worden afgekondigd; en Senior zeggende de jongelui maar niet te lang moesten dralen met in 't bootje te gaan, waarop Amalia heftig gekleurd. Na de thee met den Senior gediscussieerd over politiek, de duurte, belastingen en wijnen, en geloof wij beiden stevige vrienden te worden; en zijn uitgenoodigd te logeeren den Zondag vóór Pinksteren. Aldus tot 1/2 11 zeer genoeglijk bij elkaar, waarop de oude lui naar hun hotel, begeleid door mijn a.s. schoonzoon. Deze dag was voor mij een zeer blijde, en gaf de gelukkige Amalia mij een extra hartelijken zoen aleer zij te bed.

Maandag 29 April. Zeer pijnlijke scheuten van rheumatique, en ietwat hoofdpijn, dewelke toeschrijf aan de lange en drukke conversatie gisteren. Maar zegt mijn vrouw het de wijn is, inzonderheid de roode en de champagne; doch beschouw dit als steek onder water, daar beide vertrouwde merken, en in keurige conditie. Doch maakte een wandeling het bosch in, het keurige lentegroen bewonderend; en op de Wittebrug een kop koffie genuttigd, waarna de hoofdpijn weg, en ik huiswaarts, waar de overgebleven zalm koud bij de lunch. Vervolgens naar stad. [...]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten