zondag 30 april 2023

Fritz Radloff • 30 april 1945

• Een dagboekfragment van de Duitse Eerste luitenant Fritz Radloff (1916-1989) is opgenomen in Walter Kempowski's Zwanenzang 1945. Een collectief dagboek — van Hitlers laatste verjaardag tot de bevrijding. Vertaling Gerrit Bussink en Izaak Hilhorst.

Berlijn
De rijksdag zit tot de nok toe vol met stomdronken Russen. Als we er tien overhoopschieten, komen er twintig nieuwe tevoorschijn. Het is verschrikkelijk. Van boven komen handgranaten en pistoolschoten, in de onderaardse gangen en gewelven weergalmen pantservuisten en geweerschoten, aan het eind schiet iedereen op iedereen. Bij de zuidelijke ingang is opeens tumult, geschreeuw, handgemeen! De Russen proberen met alle geweld binnen te komen! Er moet versterking heen. Alles wat benen heeft ernaartoe. 20 minuten later is de situatie ook daar weer in orde. Tegen 2 uur komt, met zijn handen omhoog, van de kant van de Kroll-opera een luid schreeuwende figuur aanlopen: 'Niet schieten, niet schieten, ik ben een Duitse arts!' Wat heeft dat nu weer te betekenen?
Het is een Duitse legerarts die door de Russen wordt misbruikt om de rijksdag tot overgave te dwingen. Ze stellen een ultimatum tot morgenochtend 10 uur, anders wordt het hele gebouw opgeblazen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten