dinsdag 6 september 2022

Astrid Lindgren • 7 september 1939

Astrid Lindgren (1907-2002) was een Zweedse kinderboekenauteur. In 2015 is haar oorlogsdagboek gepubliceerd (Nederlandse vertaling door Janny Middelbeek-Oortgiesen).

5 september
Chamberlain heeft op de radio het Duitse volk toegesproken – dat niet mag luisteren.
Aan het westfront gebeurt nog niets. Maar Polen schijnt door de Duitsers compleet onder de voet te worden gelopen.
Ik heb voor mezelf en de kinderen schoenen gekocht voordat de prijzen weer omhooggaan: twee paar voor Karin à 12,50 kronen per paar, een paar voor Lasse voor 19,50 kronen en een paar voor mezelf voor 22,50 kronen.

6 september
Er wordt beweerd dat de Fransen aan het westfront aanplakbiljetten hebben opgehangen met de tekst wij schieten niet. En dat de Duitsers gereageerd hebben met aanplakbiljetten met: wij ook niet. Maar dat zal wel niet de waarheid zijn.
Vanaf morgen wordt het vrachtverkeer ook getroffen door beperkingen.

7 september
In Schipkapasset alles rustig [uitdrukking voor: De oorlog staat stil].
Maar binnenkort zijn de Duitsers in Warschau.

8 september
Ja, daar zijn ze vandaag al. Arm Polen! De Polen beweren dat als de Duitsers erin slagen Warschau in te nemen, dit betekent dat de laatste Poolse soldaat is verpletterd.

17 september
Vandaag zijn de Russen ook Polen binnengemarcheerd ‘om de belangen van de Russische minderheden te behartigen’. Nog dieper op de knieën zal Polen nu vast niet kunnen, ze zijn blijkbaar van plan een parlementariër naar Duitsland te sturen.
Aan het westfront gebeurt nog niet veel bijzonders, maar volgens de krant van vandaag bereidt Hitler een geweldig luchtoffensief tegen Engeland voor. Op de zeeën is het onrustig; legio mijnontploffingen en torpederingen. De toevoer naar Duitsland zal wel behoorlijk afgesneden zijn, denk ik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten