maandag 12 september 2022

Søren Kierkegaard • 13 september 1837

Søren Kierkegaard (1813-1855) was een Deense filosoof. In Dagboeken (vertaald door Cora Polet) is een selectie (gekozen door Sybren Polet) uit zijn dagboeken opgenomen. Maarten 't Hart vond de dagboeken geweldig.


4 september
Er vindt een merkwaardige ommekeer plaats als je de leer van de indicatief en de conjunctief begint te bestuderen, want op dat moment wordt je je voor 't eerst bewust dat alles afhangt van het feit hoe er gedacht wordt, dus hoe het denken in zijn absoluutheid de plaats inneemt van een ogenschijnlijke realiteit.

Zonder datum
De indicatief denkt iets als werkelijk (de identiteit van denken en werkelijkheid). De conjunctief denkt iets als denkbaar.

13 september
Het moet mogelijk zijn een hele roman te schrijven waarin de conjunctief van de presens de onzichtbare ziel is, is wat het licht is voor de schilderkunst. 

10 oktober
Het ongelukzalige van onze tijd is dat alle mensen de waarheid spreken — hoeveel beter zou het niet geweest zijn om in een tijd te leven, waarin alle mensen logen, maar de stenen de waarheid zouden spreken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten