woensdag 20 juli 2022

Bert Voeten • 21 juli 1944

Bert Voeten (1918-1992) was een Nederlandse schrijver en vertaler. Zijn oorlogsdagboek werd in 1946 gepubliceerd onder de titel Doortocht. Op de foto ook zijn echtgenote Marga Minco.

21 Juli
Een groep Duitsche officieren heeft pogingen gedaan een ‘Putsch’ uit te voeren Zij wilden Hitler en zijn staf uit den weg ruimen, de regeering overnemen en vrede sluiten met de geallieerden.
Dank zij het ingrijpen van de Duitsche Voorzienigheid troffen de splinters van de bom, die graaf Von Stauffenberg in het hoofdkwartier had aangebracht, niet den Führer doch enkelen van zijn bentgenooten.
Prachtiger stof om de mythe der ‘Goddelijke zending’ weer eens wat op te lappen, had Goebbels zich niet kunnen wenschen. Zou dit wéér een duivelsche ensceneering van den propagandaminister zijn, na den Rijksdagbrand, na de bom in den Löwenbräukeller?
‘In het mislukken van den aanslag zie ik een bevestiging van de opdracht der Voorzienigheid, mijn levensdoel te blijven volgen’, hoorde ik Hitler door de radio zeggen. Het was de stem van een verslagen man.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten