maandag 5 april 2021

Galleazo Ciano • 6 april 1942

Galeazzo Ciano (1903-1944) was een Italiaans fascistisch staatsman. Hij was de schoonzoon van Benito Mussolini en een van de personen die hem ten val brachten. Zijn dagboek over 1939-1943 is vertaald (door A. van Dorp) als Ciano's dagboek 1939-1943.

6 April 1942
Toen Göring in Rome was hebben we gesproken over de mogelijkheid om bepaalde Italiaanse schilderijen, die nu in Frankrijk zijn, terug te halen naar Italië. Vooral de schilderijen, die aan joden hadden toebehoord en nu door de Duitsers in beslag genomen zijn. Onder andere werd tijdens dit onderhoud de naam van Rothschild genoemd, die veel Boldini's bezat. Vandaag stuurde Göring me een Boldini, bij wijze van geschenk, met een brief, die als volgt begon: "Ongelukkigerwijze was er niets meer over in het huis van Rothschild ...." Mocht deze brief op een goede dag gevonden worden, dan zal het net zijn alsof ik hem ertoe heb aangezet om de huizen van de joden te plunderen en alsof hij het betreurde, dat hij te laat was gekomen. Dit is een staaltje van de politieke geraffineerdheid van de Duitsers.
De regering te Vichy tracht op typisch Franse wijze weer niets voor niets te doen bij de repatriëring van de Italianen uit Oost-Afrika. Hoewel ons aanvankelijk was toegezegd, dat onze landgenoten in Dzjiboeti zouden worden ingescheept, hebben de Fransen daar nu bezwaren tegen gemaakt, tenzij we tegelijkertijd honderdvijftig Franse burgers en zeshonderdvijftig militairen repatriëren. Op het eerste kunnen we wel ingaan, maar met de militairen kunnen we het onmogelijk doen. Ik geloof, dat het goed zou zijn om dit verzoek scherp af te wijzen. We zullen later wel eens zien.
Wij hebben bericht ontvangen over een Japanse aanval op Colombo. Is dit de eerste stap op weg naar Brits-Indië? Ik geloof eerder, dat zij met dit optreden indruk op de Brits-Indiërs willen maken nu de onderhandelingen met Cripps in een stadium schijnen te verkeren, dat kans biedt op een voor beide partijen bevredigende oplossing.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten