maandag 5 februari 2018

Hans Warren -- 6 februari 1953

Hans Warren (1921-2001) was een Nederlandse schrijver. Zijn dagboeken zijn in vele delen gepubliceerd als 'Geheim dagboek'.

6 feb. — 11 uur. — Wat moet je doen als beginnend auteur wanneer men een gedicht datje verloochend, afgeschreven hebt, in een bloemlezing opnemen wil?
Ik kreeg een brief van Theo Vesseur, hij maakt als premie-boek voor de Wereldbibliotheek een bloemlezing uit de Nederlandse dichtkunst in veertig verzen, en hij wil daarin De schim van Poot opnemen.
Ik was het ding vergeten, ben gaan zoeken en vond het in Ad Interim van 1945. Hulpeloos, log, kreupele alexandrijnen, bespottelijk slotrijm. Nee, onmogelijk, hoe had dit lor genade kunnen vinden in Vesseurs ogen. Toen herinnerde ik me dat ik die Schim ook nog eens had opgeroepen bij het samenstellen van Eiland in de Stroom, en dat Ad en ik het vers toen terzijde gelegd hadden. Toch moest die versie wat verbeterd zijn. Ook die vond ik tussen mijn papieren terug, met allerlei andere 'poèmes abandonnés', een beter soort afval omdat Eiland in de Stroom toch al vrij omvangrijk werd.
Scrupules. De Wereldbibliotheek heeft veel leden, reclame is het dus wel. Waarom Vesseurs smaak gecontrarieerd? Ik heb het gedicht nog wat opgeknapt en toestemming gegeven.
Wat de ramp [watersnoodramp] betreft: iedere post brengt vele brieven van vrienden en kennissen, ze bieden huisvesting aan, hulp - het is niet nodig, maar het doetje goed. De post werkt weer normaal vandaag (tot gisteren was er maar een bestelling per dag, via Antwerpen).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten