zondag 5 februari 2023

Jacob Bicker Raye • 4 februari 1771

• Amsterdammer Jacob Bicker Raye (1707-1777) hield gedurende 40 jaar een stadskroniek van Amsterdam bij.

[4 Februari]
Op 4 Februari had de WelEdl. Gestr. Heer Mr. Boreel, die kapitein van een compagnie stadssoldaten was geweest, al ‘sijn volk, in totaal 200 man, met hun vroutjes, susters of goede bekende meysjens, op het Rusland in het logement “'t Waapen van Amsterdam” seer deftig getracteert op vlees in soorten en swaar sesguldensbier van 's middags tot 's avonts half tien, welk volkje sig extra vroolijk met dansen en zingen gemaakt hebben’.

[5 Februari]
Een kruier, die op 5 Februari op het Fransche pad een vrouw had doodgestoken, werd op 23 Maart het hoofd afgeslagen. De operatie gelukte niet al te goed, ‘hij is niet al te wel geexecuteert’; nadat hij één slag gekregen had, moest de beul het hoofd er verder met het zwaard afzagen. Het slachtoffer kreeg een kist. De rechters hadden waarschijnlijk verzachtende omstandigheden aangenomen, want het was gebleken, dat de vermoorde vrouw ‘een alderslegtst beest is geweest, die dagelijks smoordronken was, al het geld, dat hy haar gaf, versoop, in plaats van voor sich en de kinders eten te koopen’ en dat zij den man altijd sarde en tergde, waarop hij ‘in haastighijt’ tot dat ongeluk gekomen was.

[18 Februari]
Een van de vijf ‘manluy’, die op 18 Februari, op het IJ aan het schaatsenrijden waren, had het ongeluk tusschen Nieuwendam en Durgerdam door het ijs te zakken. De anderen trachtten hem met touwen en haken er weer uit te sjorren, maar 't lukte niet, en ‘sy kosten hem niet uyt het waater krygen; waarom hy seyde: ik voel wel seer klaar, dat het mijn tijt is en dat ik hier sterven moet, want de duyvel trekt my by de beenen telkens weeder onder; waarop de anderen seijde, wat goddeloos denkbeelt is dat; bidt Godt liever dat die U kan helpen, en sy haar kragten met trekken verdubbelende, haalden hem op het ijs, maar stonden seer verbaast, dat hij met sijn schaats was vastgeraakt aan een boerin haar rokken, die daar in dat selve gat een paar dagen te vooren verdronken was.’ Het lijk der vrouw werd naar Schellingwoude gebracht, waar de mannen een premie ontvingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten