dinsdag 2 november 2021

Astrid Lindgren • 3 november 1942

Astrid Lindgren (1907-2002) was een Zweedse kinderboekenauteur. In 2015 is haar oorlogsdagboek gepubliceerd (Nederlandse vertaling).

3 november
Vlak nadat ik de laatste keer schreef, is weer een groot aantal Noren gefusilleerd.
Verder valt er eigenlijk niet echt bijzonder nieuws te rapporteren. Stalingrad is nog steeds niet gevallen, in de woestijn hebben de Engelsen Rommel een behoorlijk pak slaag gegeven, de Russen schreeuwen nog steeds om een tweede front, maar daar zien we nog niets van.
We gaan de vierde oorlogswinter tegemoet, en als wij in Zweden al moe zijn bij die gedachte, wat moeten andere volkeren dan wel niet zijn? Wanneer je op de oorlog terugkijkt, kun je verschillende stadia onderscheiden in de manier waarop mensen reageren: na de gruwelijke vertwijfeling die je helemaal in het begin voelde, kwam een lange periode van relatieve onverschilligheid, alleen onderbroken door hevige schokken zoals bij de capitulatie van Noorwegen, de nederlaag van Frankrijk enz. En nu begint de werkelijke oorlogsmoeheid zich te laten voelen: de mensen zijn de oorlog zo beu dat ze zich geen raad weten, het is allemaal zo somber. De winter zal waarschijnlijk tamelijk lastig worden, althans voor ons in de grote steden, maar aan hoe het zal zijn in andere landen durf je niet te denken. In Noorwegen komt er vast hongersnood (de Duitsers pakken alles) en in Finland zal het niet veel beter zijn. De oorlogsmoeheid in Duitsland, vooral in Berlijn, schijnt enorm te zijn. ïn Denemarken neemt de irritatie toe, koning Christiaan is van zijn paard gevallen en was stervende, maar lijkt godzijdank aan de beterende hand te zijn.
De familie Lindgren heeft vandaag de 44ste verjaardag van Sture gevierd met een lekkere pytt-i-panna en gerookte paling en taart, dus hier lijden we geen honger. Nog niet tenminste.

8 november
In Afrika loopt de boel voor de Duitsers in het honderd. Rommel is bezig aan een rommelige aftocht en wordt door de Engelsen achternagezeten. Dit is feitelijk voor het eerst, dat je hoort praten over een echte militaire nederlaag voor de Duitsers, dus veel mensen zien daar een aanwijzing in van het uiteindelijk debacle voor de Duitsers. De Italianen hebben om een wapenstilstand verzocht om hun doden te kunnen begraven. Verder zijn de Amerikanen aan de Afrikaanse kust aan land gegaan, op Franse grond, en daardoor heeft Frankrijk vandaag Amerika de oorlog verklaard. Dus er lijken nu weer wat dingen te gebeuren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten