dinsdag 1 juni 2021

Shaun Bythell • 2 juni 2014

Shaun Bythell is the owner of 'The Bookshop' in Wigtown, Scotland's National Book Town. Uit: Dagboek van een boekverkoper.

Zondag 1 juni
Amazon lijkt een zegen voor de boekenconsument, maar uit het zicht is een grote groep mensen de dupe van de wurgvoorwaarden die het aan verkopers oplegt. Auteurs hebben de afgelopen tien jaar hun inkomsten zien kelderen. Uitgevers ook, hetgeen betekent dat ze geen risico meer durven te nemen met onbekende auteurs. Bovendien is er nu geen tussenpersoon meer. Het winstmodel van Amazon berust op het evenaren of zelfs onderbieden van de prijs van de concurrent, ook al maken ze eventueel verlies. Zo worden niet alleen de zelfstandige boekverkopers afgeknepen, maar ook de uitgevers en auteurs, en wordt elk beetje creativiteit de nek omgedraaid. De trieste waarheid is: als auteurs en uitgevers niet samen een vuist maken tegen Amazon, is de boekenbranche ten dode opgeschreven. Vandaag stond er precies over dit onderwerp een uitstekend artikel van Amanda Foreman in de Sunday Times.

Maandag 2 juni
ONLINE BESTELLINGEN: 3 
BOEKEN GEVONDEN: 3
Vandaag was Lauries eerste werkdag. Zoals te verwachten was waren er prompt gigantische problemen met Monsoon. Laurie studeert aan Napier University in Edinburgh en praat daar met niet eens nauwverholen walging en minachting over. Ze valt al een paar jaar in de zomermaanden bij ons in. Ik heb haar weer voor deze zomer weten te strikken, waarschijnlijk voor het laatst voor ze zich in de stuitende wereld van het solliciteren naar een echte baan begeeft.
Voor het eerst in de dertien jaar dat ik de winkel heb, heb ik de radio uit moeten zetten: Terry Waite was gast van de week in Rob Cowans Essential Classics op Radio 3. 
Tracy, met wie ik vaak observaties over klanten uitwissel, kwam in haar lunchpauze langs, net toen een klant een boek op de toonbank legde. Toen ik de prijs opzocht, merkte ik dat er met potlood een oeroud '59p' op het voorblad geschreven stond, naast onze eigen prijssticker van £2,50. Tijdens de discussie over de juiste prijs zag ik vanuit mijn ooghoek Tracy ingehouden lachen. Toen de klant schoorvoetend akkoord ging en 'ik betaal met kleingeld, dan ben ik daarvan af' zei, hield Tracy het niet meer en begon keihard te schateren. Het kostte de klant vijf minuten om het bedrag bij elkaar te sprokkelen in muntjes van twee en één penny.

KASTOTAAL £330,49
16 KLANTEN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten