dinsdag 4 mei 2021

Simon Vestdijk • 5 mei 1942

Simon Vestdijk (1898-1971) was een Nederlandse schrijver. In 1942/'43 zat hij enige maanden gevangen (gegijzeld, met vele andere intellectuelen en bestuurders) in Sint Michielsgestel. Uit: Vestdijkkroniek.

[Michielsgestel, 5 mei 1942]

Lieve Ans,
Ik zit geïnterneerd in het seminarium te Sint Michielsgestel, met enkele honderden anderen. Vannacht in een behoorlijk bed geslapen. Verder moet alles nog geregeld worden. Ik mag 2 brieven en 3 briefkaarten in de maand schrijven. Denk erom, dat je in het Duitsch antwoorden moet! Als je een woord niet weet, zoek je 't maar in de dictionnaire op. Stuur me verder zoo gauw mogelijk (adres S. Vestdijk, Zivil Internierter, Lager Block 4, Sint Michielsgestel, N.B.):
1 enveloppen, postpapier en briefkaarten; postzegels hoeft niet.
2 een stel ondergoed (hemd, broek, sokken, overhemd)
3 zeep (had ik nog vergeten) scheerzeep heb ik.
4 nog wat sigaren en sigaretten (niet zooveel noodig). Denk je er ook om mijn bon P af te geven en iedere week 10 sigaren te halen? Over bonnen of over betaling hier weet ik nog niets. Ook over machtiging aan jou voor innen van geld schrijf ik je later wel. Hoe heeft vader het schoone bericht opgenomen? Stel hem zooveel mogelijk gerust! We hebben het hier trouwens heelemaal niet slecht, en mogen in de tuin wandelen, die heel uitgebreid is. Ook nog een kennis ontmoet; verder geen schrijvers gezien (behalve Asselbergs, Van Duinkerken! - die ik meende te herkennen!)
O ja, 5e nog een mes, vork, en lepel.
Maak van alles maar een pakje en doe er een boek bij, b.v. Le Père Goriot van Balzac (staat onderaan).
We zullen maar hopen, dat het niet van al te lange duur is. Ik verlang erg naar je, en naar de dieren. Sla je er maar goed doorheen en eet zoo veel mogelijk. Bartling heb je wel verteld wat er gebeurd is? Hij moet zich maar met Van Rantwijk of Holkema en Warendorf verstaan. Maak verder alle brieven open en als het van belang is, antwoord dan even. Dit laatste in elk geval aan Meyer en Contact, als daar wat van komt (van Meyer postpapier, van Contact een contract.) Wanneer ik de zaak wat beter overzie, zal ik moeite doen om maatregelen te nemen. Schrijf jij vast aan Godthelp wat er gebeurd is, en welke maatregelen ik denk te nemen, en wat hij je aanraadt. Zoo juist kennis met v. Duinkerken gemaakt, die mijn brief bij de zijne zal insluiten (ik heb geen envelop) waarna zijn vrouw hem zal doorsturen. Dus tot ziens! Een hartelijke zoen, en ook een aan vader, van je Simon.

P.S. Op 't laatst nog een envelop gekregen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten