woensdag 2 oktober 2019

Harry Graf Kessler • 3 oktober 1930

Harry Graf Kessler (1868-1937) was een Duitse kunstverzamelaar, museumdirecteur, schrijver, publicist, politicus, diplomaat en pacifist. Hij hield 57 jaar lang een dagboek bij. Een selectie daaruit is (door Peter Claessens) in het Nederlands vertaald als Dans op de vulkaan.

Weimar, 3 oktober 1930
's Avonds naar Weimar gereisd. In onze trein en in een naast de onze, die later in Weimar op een ander spoor aankwam, transporten van Stahlhelmaanhangers die naar een 'bevrijdingsfeest' in Koblenz op weg waren. Allemaal in uniform, veldgrijs, nauwelijks te onderscheiden van dat van het rijksleger. Al in Halle blèrden ze de 'Wacht am Rhein' en andere 'vaderlandslievende' liederen; in Weimar zwermden ze uit over het perron, de trappen, de wachtzalen, meest piepjonge kereltjes, 'snotneuzen', merendeels overduidelijk bezopen, het uniform half losgeknoopt, rellen schoppend, brallend, reizigers schofferend, totaal gespeend van elke discipline; geen greintje soldatesk gedrag te bekennen. Of er zich ergens aanvoerders onder hen bevonden en waar dan wel, werd niet duidelijk. Ze deden me in hun liederlijke toestand en ongedisciplineerdheid nog het meest denken aan die losgeslagen legereenheden die tijdens de revolutie zonder aanvoerder van het front terugstroomden. Al lopen ze dan in uniform, toch moeten deze groentjes nog de elementairste regels van de soldaterij leren. De eerste de beste eenheid van echte militairen zou dergelijk ongedisciplineerd gespuis in een handomdraai van de straat vegen.


• Harry graaf Kessler (1868-1937) was een gedreven, liberaal denkende aristocraat die zich inzette voor een verenigd Europa, het pacifisme, de Volkenbond en het Nietzschearchief. Als diplomaat in dienst van de regering, maar ook als onafhankelijk kosmopoliet en kunstpromotor stond hij in contact met de grote politici, industriëlen, denkers en kunstenaars van zijn tijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten