zondag 7 oktober 2018

Henk Kortekaas -- 6 oktober 1944

• Vogelliefhebber Henk Kortekaas (1924-2005) hield tijdens de oorlog een dagboek bij, waarin hij zowel waarnemingen van vogels noteerde, als zaken die de voortgang van de oorlog beschreven. Het dagboek is gepubliceerd als Geheim vogeldagboek.

Donderdag 5 t/m Woensdag 11 October
Donderdag; 4 ganzen zien trekken. Doordat het goed vliegweer was, de hele dag luchtactiviteit met jagers. Op de Leidscheweg ter hoogte van Den Deijl lag een doodgeschoten paard. Ook veel gaten van kogels in de weg. De voerman van de wagen, waarvan het paard doodgeschoten was, had zich onder de bomen in veiligheid gebracht.
Vrijdag; slechtvalk (vlugge vleugelslag, geen lange staart) boven de tuinen van het Vredespaleis.
Zaterdag; V1 (uit het Westland). Veel bommenwerpers en jagers vlogen over in Oostelijke richting. Geteld: 452 bommenwerpers, maar toen we begonnen met tellen waren er al minstens 100 overgekomen. Ook 36 jagers geteld.
Maandag; V1. Eten uit de Centrale Keuken vanaf vandaag.
Woensdag; uit Centrale Keuken 3/4 liter eten. Laatste dag gas vandaag. Electriciteit tot 21.00 uur officieel, maar in verschillende stadswijken nog langer. Bij ons ook de hele nacht.

Donderdag 12 October
V1 (Loosduinen). Geen Gas Meer. Uit Centrale Keuken van nu af maar 1/2 liter eten. Kolen zoeken langs spoorlijn met behulp van zeef.

Dinsdag 17 October
V1. Eerste bonte kraai

Geen opmerkingen:

Een reactie posten