zondag 27 mei 2018

Vasili Rozanov -- 27 mei 1912

• De autobiografische publicaties van de Russische schrijver Vasili Rozanov (1856-1919) zijn “een uiterst boeiende en vooral tegendraadse collectie literaire fragmenten, aforismen en persoonlijke notities van iemand die rustig een van de meest opzienbarende fenomenen van de Russische letteren genoemd kan worden”. Een selectie uit zijn werk (vertaald door Yolanda Bloemen) is verschenen on der de titel Roem is een slang.

[...] De Russische mens is niet zonder inhoud, maar de Russische maatschappij is dat wel.

*

Tolstoj was helemaal geen religieus persoon, religieus van ziel - evenmin als Gogol. En beiden waren ze bevreesd voor religie, bevreesd voor het duistere, onbekende, vreemde.
(27 mei 1912)

*

Goed kennen doen we eigenlijk alleen onszelf. Naar al het overige gissen we, vragen we. Maar als de enige «geopenbaarde werkelijkheid» dat «ik» is, dan is het duidelijk dat men over «ik» moet vertellen (als je het wilt en kunt). 'Solitaria' [boektitel] is heel eenvoudig ontstaan.

*

Het meest essentiële, dat is eenvoudig de waarheid.
(terwijl ik mijn boeken orden en me afvraag waarom ik SOLITARIA gepubliceerd heb)

*

Ik wil de waarheid niet, ik wil rust.
(na de dokter)

*

Ik kom steeds nader tot het graf, Eén gedachte houdt me nog maar bezig - aan de dood. Hoe kon ik nog maar een jaar geleden schrijven over «het belang van de literatuur». Hoe afstotelijk is dat. Hoe stom.
(na de dokter; 'het proces van ontsteking in het corticale weefsel schrijdt voort')

Geen opmerkingen:

Een reactie posten