zaterdag 10 augustus 2019

Ryszard Kapuściński • 11 augustus 1999

• Ryszard Kapuściński (1932-2007) was een Poolse journalist en schrijver. Uit: Lapidarium. Observaties van een wereldreiziger 1980-2000 (vertaald door Gerard Rasch).

De BBC zendt in augustus 1999 een reportage uit over een vluchtelingenkamp op de grens van Rwanda en Tanzania. Klachten van de Afrikanen dat de Albanese vluchtelingen uit Kosovo zoveel aandacht en geld krijgen, en dat er zo weinig voorde miljoenen vluchtelingen in Afrika wordt uitgetrokken.
Dat wordt bevestigd door de hoge commissaris voor de vluchtelingen van de Verenigde Naties. Aan één vluchteling uit Kosovo wordt tweehondervijfenzestig dollar besteed, in Afrika wordt bijna acht keer zo weinig aan een vluchteling besteed, vijfendertig dollar, Datzelfde zegt Jesse Jackson, tweemaal Amerikaans presidentskandidaat: 'Terwijl we de mensen in Kosovo verdedigen, laten de NAVO en Amerika de Afrikanen aan hun lot over,' schrijft hij in Newsweek op 7 april 1999. Dat is een opmerking in het kader van de oorlog in Sierra Leone die hij als de 'langste, bloedigste en wreedste oorlog van de laatste tien jaar' omschrijft, 'een oorlog waarover men eigenlijk niets weet'. Het racisme is diep geworteld in het internationale leven. En hoewel soms iemand luid aan zijn beslaan herinnert, blijft in wezen alles bij het oude.


De Pool Ryszard Kapuściński, journalist en wereldreiziger, reflecteerde als zelfbenoemd 'onderzoeker van de andersheid' op culturen en gedragspatronen, in reportages en observaties waarin de waarnemende persoon van even groot belang als de gedocumenteerde werkelijkheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten