dinsdag 22 november 2022

Roald Dahl • 23 november 1944

Roald Dahl (1916-1990) schreef zijn hele leven brieven aan zijn moeder. Een selectie is gepubliceerd als Liefs van Boy (vertaald door Auke Leistra). 

23 november Washington

Lieve Mama,
Vandaag is het Thanksgiving Day, en er is hier niemand aan het werk behalve wij. De straten liggen er verlaten bij, maar het is heerlijk weer, redelijk warm met een gele zon. Zaterdagavond heb ik gedineerd met president Roosevelt en Mrs R. Vreselijk gelachen. Er waren maar een stuk of zes mensen. De pres. werd naar binnen gereden toen wij een cocktail achteroversloegen in de Rode Kamer, en zijn beroemde aberdeenterriër Fala sprong voor hem uit. De pres. zag er gezond en stevig uit en voelde zich duidelijk prima na zijn verkiezingsoverwinning.
Aan tafel zat ik één stoel van hem af, en heb ik veel met hem gepraat. Aan tafel ontspant hij zich, dan vertelt hij moppen en haalt hij herinneringen op aan zijn voorlopers. Eén keer toen hij een goeie had verteld, keek hij me aan en zei: 'Die heb ik ook aan de koning verteld.' 'O,' zei ik.
Hoe dan ook, we tapten allemaal moppen en we moesten allemaal lachen, en eenieder heeft zich kostelijk vermaakt. Maar de president is op dieet. Hij at alleen wat heldere soep. En verder een heel klein stukje geroosterde eend, en een lepel waterijs. Meer niet. 'Jij ziet er heel goed uit vandaag,' zei hij tegen mij. 'Ik voel me anders heel beroerd,' zei ik.
[...]

Veel liefs voor allen
Roald

Geen opmerkingen:

Een reactie posten